18 October 2012

Atelier de lucru pentru situaţii de urgenţă în Turcia
de Panayot Danev, LZ1US, preşedintele Federaţiei Bulgare a Radioamatorilor
13 octombrie 2012

Un atelier de lucru cu tema «Crearea unei pregătiri de bază pentru dezastrele naturale» se desfăşoară la Universitatea din Gaziantep, Turcia, cu participarea unor studenţi din Polonia, Italia, România, Bulgaria, Lituania, Grecia, Slovenia şi Turcia, unii dintre ei radioamatori. 


După ce au ascultat o prelegere şi au asistat la o demonstraţie pe viu la departamentul local de pompieri , după ce au vizitat secţia de urgenţă de la spital şi au asistat la exerciţii practice, după ce s-au antrenat cu echipa de salvare turcă AKUT (vezi foto) a fost de la sine înţeles că a urmat o demonstraţie realizată de comunitatea radioamatorilor, care a arătat felul în care ham-ii pot veni în ajutorul autorităţilor guvernamentale şi municipale în situaţii de urgenţă. Am prezentat un scurt material intitulat «De ce radioamatorii pot fi utili în situaţii de urgenţă», subliniind că:
- ei sunt independenţi, ei pot contacta alţi radioamatori fără să fie expuşi problemelor evidente cum ar fi nefuncţionarea  telefoniei celulare, lipsa alimentării cu energie electrică etc;
- ei sunt instruiţi din punct de vedere tehnic, ei ştiu cum să realizeze legături radio în diverse situaţii;
- ei sunt prezenţi pretutindeni în marile oraşe, dar şi în zonele rurale şi în comune;

După prezentare toţi radioamatorii au organizat şi demonstrat funcţionarea unei reţele VHF/UHF folosindu-şi radiourile portabile. În încheiere studenţii au ieşit în afara oraşului, unde asociaţia naţională turcă TRAC şi mai ales preşedintele său Aziz Sasa TA1E, asistat de preşedintele asociaţiei elene Manos Darkadakis SV1IW au demonstrat funcţionarea unei staţii portabile în unde scurte (cu indicativul TC8EU) şi au realizat mai multe QSO-uri cu corespondenţi din ţările mai sus enumerate, oferind microfonul studenţilor pentru scurte conversaţii în limbile lor. Aceasta a trezit entuziasmul audienţei, care a adresat radioamatorilor un mare număr de întrebări. Răspunsurile lui TA1E, SV1IW, LZ1US, LZ1UPI, TA2AEO, SV1HER, SV1ZA ş LZ1YAM au fost corecte şi convingătoare, de aceea  îndrăznesc să sper că un mare număr dintre tinerii participanţi vor deveni curând radioamatori. 
(Sursă: saitul Regiunii a I-a IARU) 

 Alte articole pe această temă: 
 Procedurile de operare internaţionale în unde scurte pentru situaţii de urgenţă  IARU HF
 Să ne cunoaştem şefii: Vasile Grosoşiu YO3GON
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved