26 August 2012

Introducere în modurile digitale
Articol republicat cu subtitrare în limba română

Nu ştiu dacă s-au mai realizat subtitrări sau dublări audio în limba română ale unor videouri educaţionale destinate radioamatorilor, în orice caz pentru mine este o premieră. Ea s-a realizat prin colaborarea mea în cel mai pur ham spirit cu doi radioamatori: Michael Sansom G0POT, autorul britanic al videoului şi Mihai Enea YO8CYN. Michael ne-a acordat cu entuziasm permisiunea realizării demersului şi a mers chiar mai departe, furnizându-mi la cererea mea transcrierea textului său vorbit de pe film, iar atunci când i-am scris că textul ar putea fi prea stufos pentru subtitrare mi-a prezentat o versiune prescurtată, cu toate reperele temporale la secundă necesare.


Cu tot timpul său liber extrem de drămuit Mihai Enea YO8CYN, cunoscut promotor al educaţiei tinerilor radioamatori, a realizat o muncă de o calitate exemplară în opinia mea şi sunt extrem de onorat de prilejul de a conlucra cu dumnealui.
Sper că materialul republicat în noua sa formă a devenit acum mai accesibil radioamatorilor YO interesaţi în a face primii paşi în lumea modurilor digitale.  

*   *   * 
Un video de iniţiere în lumea modurilor digitale utilizate în radioamatorism destinat celor nou-veniţi în acest domeniu a fost produs de Michael Sansom G0POT pentru Newbury And District Amateur Radio Society (NADARS) în vederea unei demonstraţii care a avut loc în 17 iunie la întâlnirea anuală Newbury Rally 2012.
Folosindu-se de programul Ham Radio Deluxe, respectiv de modulul acestuia DM780 realizatorul videoului de 25:47 de minute trece în revistă modurile PSK-31, RTTY şi Hellschreiber (Feld Hell), setările programului, recurgând apoi la demonstrarea acestor moduri în cursul unor QSO-uri reale.
Saitul NADARS se găseşte la http://www.nadars.org.uk/
Complexul program Ham Radio Deluxe poate fi descărcat de la http://www.ham-radio-deluxe.com/

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved