CALENDAR 
           DX
            LINKURI UTILE                
                                GHID DE CONVERSAŢIE PENTRU RADIOAMATORI
                            PRESCURTĂRI UZUALE ÎN TRAFICUL DE TELEGRAFIE
                                                         110 PAGINI DESPRE RADIO

26 august 2012

Introducere în modurile digitale
Articol republicat cu subtitrare în limba română

Nu ştiu dacă s-au mai realizat subtitrări sau dublări audio în limba română ale unor videouri educaţionale destinate radioamatorilor, în orice caz pentru mine este o premieră. Ea s-a realizat prin colaborarea mea în cel mai pur ham spirit cu doi radioamatori: Michael Sansom G0POT, autorul britanic al videoului şi Mihai Enea YO8CYN. Michael ne-a acordat cu entuziasm permisiunea realizării demersului şi a mers chiar mai departe, furnizându-mi la cererea mea transcrierea textului său vorbit de pe film, iar atunci când i-am scris că textul ar putea fi prea stufos pentru subtitrare mi-a prezentat o versiune prescurtată, cu toate reperele temporale la secundă necesare.
Cu tot timpul său liber extrem de drămuit Mihai Enea YO8CYN, cunoscut promotor al educaţiei tinerilor radioamatori, a realizat o muncă de o calitate exemplară în opinia mea şi sunt extrem de onorat de prilejul de a conlucra cu dumnealui.
Sper că materialul republicat în noua sa formă a devenit acum mai accesibil radioamatorilor YO interesaţi în a face primii paşi în lumea modurilor digitale.  

*   *   * 
Un video de iniţiere în lumea modurilor digitale utilizate în radioamatorism destinat celor nou-veniţi în acest domeniu a fost produs de Michael Sansom G0POT pentru Newbury And District Amateur Radio Society (NADARS) în vederea unei demonstraţii care a avut loc în 17 iunie la întâlnirea anuală Newbury Rally 2012.
Folosindu-se de programul Ham Radio Deluxe, respectiv de modulul acestuia DM780 realizatorul videoului de 25:47 de minute trece în revistă modurile PSK-31, RTTY şi Hellschreiber (Feld Hell), setările programului, recurgând apoi la demonstrarea acestor moduri în cursul unor QSO-uri reale.
Saitul NADARS se găseşte la http://www.nadars.org.uk/
Complexul program Ham Radio Deluxe poate fi descărcat de la http://www.ham-radio-deluxe.com/
*   *   *

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved