12 August 2012

DX-ul suprem: misiunea marţiană

Vreţi să vă încercaţi puterile pentru a asculta un DX care chiar că nu e de pe lumea asta? Din momentul amartizării cu succes a robotului Curiosity unii amatori se gândesc să încerce recepţionarea semnalelor direct de pe Curiosity sau pe cele retransmise de Mars Reconnaissance Orbiter, satelitul plasat pe o orbită în jurul planetei roşii. Ar putea fi posibil? Bruce Tennant K6PZW, redactor al Amateur Radio Newsline examinează latura de comunicaţii a misiunii:
Mulţumită unor cercetări întreprinse de Southgate AR News reiese că roverul Curiosity transmite pe frecvenţe în jurul a 401 MHz, însă transponderul satelitului Mars Reconnaissance Orbiter (sau MRO) are o frecvenţă CCSDS în banda serviciului de amator pentru sateliţi pe 437 MHz. Aceasta pentru că porţiunea 435-438 MHz este în partaj cu forţele armate, iar porţiunea 432-438 este totodată banda de supraveghere radio spaţială. De fapt activitatea radio legată de cercetarea spaţială se întinde chiar şi în afara acestor frecvenţe.
Deci, cum funcţionează sistemul? Ei bine, Mars Reconnaisance Orbiter are un transponder UHF cunoscut sub numele de MELACOM, care operează între 401 şi 437 MHz. De asemenea are o pereche de antene destinate comunicării cu orice entitate amartizată care suportă protocolul CCSDS Proximity-1. 
Prin acest sistem, care va funcţiona în tot timpul misiunii, semnalele de pe Mars Reconnaissance Orbiter sunt recepţionate pe Terra.
Reţeaua de comunicaţii spaţiale la mare distanţă al NASA Deep Space Network nu are dificultăţi în a auzi Mars Reconnaissance Orbiter, dar problema pe care şi-o pun unii pasionaţi este dacă echipamentul mult mai puţin sofisticat al unei staţii de amator ar putea permite acelaşi lucru. Dacă dorIţi să încercaţi iată două materiale provenind de la NASA care ar putea să vă fie utile:
Primul descrie felul în care operează Mars Reconnaissance Orbiter şi se găseşte la tinyurl.com/mro-operations. Celălalt se intitulează «Mars Express and the NASA landers and rovers on Mars – menţinerea unei căi de comunicaţii de rezervă în reţeaua interplanetară». Materialul poate fi accesat la tinyurl.com/space-communications. Ambele materiale sunt în format Adobe.PDF.
Ah da … Dacă aţi reuşit să auziţi Curiosity sau satelitul vă rugăm să înregistraţi orice recepţie şi să descrieţi felul în care aţi obţinut acest lucru. Vom fi încântaţi să împărtăşim experienţa dumneavoastră ascultătorilor noştri din toată lumea.
(Sursă: Southgate AR News, ARNewsline 10 august 2012)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved