31 August 2012

A treia DXpediţie pe insula Swains în septembrie 2012

QSL-ul NH8S
ULTIMA ORĂ
Expediţia NH8S pe ins. Swains, comunicat final
10 octombrie 2012
Craig K9CT şi Joe W8GEX dorim să adresăm mulţumiri tuturor celor care ne-au lucrat în timpul expediţiei noastre pe Swains. Am realizat 105.500 legături, ceea ce a încântat o mulţime de radioamatori. Nu este un record, dar pentru noi şi pentru echipă constituie o mândrie deosebită. Am participat la un eveniment grozav, dar ne bucurăm să fim din nou acasă, alături de familiile noastre.
Din multe puncte de vedere a fost o călătorie remarcabilă. Suntem mândri de echipa noastră care s-a comportat deosebit de bine în condiţii de caniculă insuportabilă. După cum probabil ştiţi deja erau 51,6 grade Celsius pe plajă la soare. A monta antene în nisipul moale sub căldură a fost o reală provocare. În decursul activităţii echipa parcurgea multe mile de patru ori pe zi pentru a ajunge la punctele de operare.  Apoi operatorii luptau cu pailapurile neîntrerupte, ceea ce este foarte solicitant. Niciodată ei nu s-au plâns de dificultatea de a realiza QSO-uri în acele corturi încinse.  Fiecare dintre expediţionari a avut parte la un moment dat de reacţii la căldură. Unii membri au suferit şi răniri, doi dintre ei au fost spitalizaţi, aşa că uşor cu siguranţă nu ne-a fost.  Dar acum toată lumea e acasă şi e bine.
Pentru proprietarii insulei Swains, familia Jennings: dumneavoastră şi grupul dv. ne-aţi fost de enorm ajutor. Echipa de sprijin a insulei formată din 13 băştinaşi au muncit neobosit pentru a ne asigura toate cele necesare. Nici nu ne putem imagina gazde mai bune ca dv. Inclusiv echipa de sprijin din afara insulei au conlucrat în total pentru reuşită 43 de persoane.
QSL-urile sunt pregătite de tipar şi urmează a fi distribuite în câteva luni. Dacă aveţi nevoie mai urgent de un QSL urmaţi linkul către sistemul OQRS.
Dorim să mulţumim tuturor sponsorilor noştri de echipamente, acestea au funcţionat impecabil. Aprecierile noastre se adresează şi fundaţiilor, cluburilor şi persoanelor individuale a căror generozitate ne-a fost de ajutor. Aceste călătorii spre locaţii izolate sunt atât de costisitoare încât ele nu pot fi înfăptuite fără sprijinul dumneavoastră.
A fost o onoare deosebită pentru Craig şi pentru mine să coordonăm o extraordinară echipă de operatori cu vastă experienţă. Aceasta nu a fost una dintre cele mai uşoare expediţii la care am participat, iar voi, băieţi, aţi fost minunaţi.
Craig, K9CT şi Joe W8GEX, colideri
(Sursă: DX World Net)

17 septembrie 2012
Echipa NH8S de pe ins. Swains a făcut QRT şi e în curs de dezasamblare a taberei în vederea unei posibile plecări înainte de termen.
Se plănuise ca activitatea să dureze până la 18 septembrie. Cu toate acestea San K5YY, unul dintre piloţii expediţiei a anunţat  sâmbătă că echipa a avut parte de «condiţii meteo deosebit de vitrege, antene doborâte, operatori bolnavi, obosiţi şi deshidrataţi, chiar şi cu răniri care necesită îngrijire medicală.»
Echipa NH8S a realizat un total de 105455 legături cu 26010 indicative unice, dintre care 43126 în SSB, 54128 în telegrafie şi 8201 în  RTTY.
Se recomandă ca solicitările de QSL-uri să se facă prin sistemul OQRS de pe ClubLog, atât pentru QSL-uri directe cât şi prin birou. Sistemul va fi activat în data sau în jurul datei de 22 septembrie 2012. Instrucţiuni complete se găsesc pe pagina «QSL» a saitului expediţiei.
Solicitările directe se expediază la
Swains Island DXpedition, P.O.Box 5005, Lake Wylie, SC 29710, USA
Solicitările prin birou se adresează lui AA4NN (dar folosiţi OQRS, e mai rapid).
QSO-urile vor fi încărcate pe LoTW la 6 luni după încheierea expediţiei. Nu se vor confirma legături prin eQSL.
(Sursă: OPDX 17 septembrie 2012)
O galerie de fotografii se găseşte la această adresă.


Comunicat de presă
22 august 2012
Liderii expediţiei sunt încântaţi să anunţe că vasul care transportă echipamentele a ajuns în ins. Samoa americane. Echipa internaţională formată din 20 de operatori este nerăbdătoare să lucreze în această operaţiune de tip cort/generator. Insula se situează pe poziţia 31 în clasamentul realizat de The DX Magazine. Insula Swains are circa 1,6 km. în circumferinţă, nu există nicio infrastructură şi pe ea trăiesc numai cinci rezidenţi permanenţi.
Echipa va fi prezentă în eter cu indicativul NH8S cu şapte staţii pe benzile de la 6 la 160 de metri, inclusiv în 60 de metri. Operatorii vor lucra 24 de ore din 24  timp de 14 zile  în CW, SSB şi RTTY. Se va pune un accent deosebit pe contactarea staţiilor europene.
Se plănuieşte actualizarea zilnică a logurilor prin intermediul unui telefon prin satelit. Dat fiind că nu există un serviciu de internet disponibil echipa va avea două staţii-pilot: Valerie NV9L pentru Statele Unite şi Col MM0NDX pentru Europa. Ei şi webmasterul K6MM vor fi singurele persoane de contact ale echipei în timpul celor două săptămâni de şedere (sosirea în 5 septembrie şi plecarea în 19 septembrie).
Din cauza modificării orarului de zbor echipa este programată să plece de pe Samoa americane în 4 septembrie 2012 pentru o călătorie de 23 de ore cu vaporul spre ins. Swains. Acolo totul va fi descărcat şi transportat la ţărm cu ajutorul unui mic vas. Împreună cu echipamentul radio, antenele, alimentele şi corturile vor fi duse pe insulă şi 19 bidoane cu gazolină pentru alimentarea celor şapte generatoare.
Echipa se compune din DXmani, competitori si DXpediţionari cu mare experienţă: 9V1FJ, AA4NN, DJ2VO, DL3DXX, K5AB, K9CS, K9CT, K9NW, N2TU, N4HH, N6HC, N6HD, NA6M, ND2T, SM5AQD, W6KK, W8GEX, W8HC, W8TN şi WB9Z.
Suntem extrem de recunoscători organizaţiilor NCDXF, INDEXA şi tuturor cluburilor şi persoanelor individuale care ne-au sprijinit. La fel ca toate DXpediţiile majore şi aceasta este o acţiune foarte costisitoare, cheltuielile se estimează la 200.000 USD. Fiecare membru a plătit 8000 USD, plus cheltuielile proprii pentru a ajunge pe Samoa americane.  Oricine doreşte să ajute găseşte informaţiile necesare pe saitul nostru www.nh8s.org prin clic pe linkul «Donaţii» şi suntem recunoscători tuturor celor care pot contribui la acoperirea cheltuielilor călătoriei. 
Sistemul de confirmare OQSL (Online QSL Request) este disponibil pe sait. Managerul QSL este Joe Blackwell AA4NN, solicitările pentru confirmări directe se expediază pe adresa «Swains Island DXpedition, P.O.Box 5005, Lake Wylie, SC 29710, USA.»
QSO-urile vor fi încărcate pe LoTW la 6 luni după încheierea DXpediţiei.
Dorim să adresăm mulţumiri speciale echipei noastre de sprijin care a muncit din greu pentru noi: DL9RCF, I8NHJ, K6MM, MM0NDX, N1DG, N4XP, N7CQQ, NV9L, W6XA, W8AEF, W8CAA şi Margaret Blackwell, XYL-ul lui AA4NN. Dorim să mulţumim de asemenea companiei ICOM care ne-a pus la dispoziţie transivere IC-7600 şi lui Carl N4AA, editorul publicaţiei The DX Magazine, care va sponsoriza sistemul de loguri online. 
Craig K9CT şi Joe W8GEX, co-lideri. 
(Sursă: saitul DXpediţiei, DX World.net, OPDX, Southgate AR News, ARRL, AR Newsline etc. etc.)
*   *   *
Lumea văzută de pe ins. Swains



Insula Swains este un atol în lanţul Tokelau, fiind un teritoriu neincorporat şi neorganizat al Statelor Unite administrat de insulele Samoa americane. Insula a mai fost cunoscută în decursul timpului şi sub numele de Olosenga, Olohega, Quiros, Gente Hermosa şi Jennings. Aflată în proprietatea familiei Jennings şi utilizată ca o plantaţie de copra insula Swains are o populaţie nepermanentă de 37 de tokelanezi, care recoltează nucile de cocos ale plantaţiei.  

Insula Swains a fost înscrisă pe lista entităţilor active DXCC în 22 iulie 2006 (IOTA OC-200) ca entitatea cu numărul 337. La scurt timp după înscriere sub conducerea lui Kan JA1BK s-a organizat o primă DXpediţie, la care au participat Uti KS6FO, Paul F6EXV, John K1ER, Tets AH7C şi John K8ZSE. Ei au lucrat timp de câteva zile cu indicativul KH8SI.


Între 4 şi 11 aprilie 2007 a fost activă de pe insula Swains o echipă internaţională formată din 17 operatori, sub conducerea lui Hrane YT1AD, David K3LZ şi Krassi K1LZ. Ei au realizat cu indicativul N8S un număr record la vremea aceea de 117.205 de legături în categoria DXpediţiilor cort/generator.

(Traducere, documentare, completări de YO4PX. Surse: Wikipedia, YouTube, colecţia de QSL-uri YO4PX)

Iată filmul în două părţi, cu o durată totală de 18 minute, al primei DXpediţii pe insula Swains KH8SI:

 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved