19 July 2012

WebSDR-ul din Olanda pe opt benzi a fost reactivat
Sistemul WebSDR al Universităţii din Twente, Olanda - în 2008 fiind primul WebSDR din lume - a fost reactivat în iulie după o întrerupere de 20 de luni.
Sistemul a fost configurat pentru 8 benzi, fiecare cu o lărgime de bandă de 600 kHz.
În viitor administratorii intenţionează să instaleze un sistem cu acoperire continuă, similar sistemului experimental care a fost activ din reşedinţa lui PA3WFM.
Actualmente sistemul utilizează o antenă Mini-Whip. Din păcate se pare că există anumite interferenţe locale puternice (QRM) în banda de 80 de metri în cea mai mare parte a zilei (deşi nu în permanenţă). Sursa nu a fost deocamdată identificată.
Spre deosebire de alte receptoare controlate prin internet acest receptor poate fi folosit de mai mulţi utilizatori simultan, datorită folosirii unui Software-Defined Radio (SDR).
Ascultaţi undele scurte cu WebSDR pe opt benzi (inclusiv propriul semnal recepţionat în Olanda) la această adresă.
(Sursă: Southgate AR News, 19 iulie 2012)

Câteva instrucţiuni de utilizare 
preluate din articolul «WebSDR acoperă acum 7 benzi» publicat în ianuarie 2010:

Se alege banda dorită prin acţionarea butonului corespunzător, apoi acordul «VFO»-ului se face fie prin clic pe afişajul cascadei, fie prin tragerea indicatorului trapezoidal cu ajutorul mausului pe frecvenţa dorită, fie prin înscrierea frecvenţei în rubrica Frequency, sau folosirea butoanelor +/++/+++ şi -/--/--- care urcă respectiv coboară frecvenţa cu câte 50/500/2500 de Hz. Lărgimea de bandă poate fi modificată la alegere prin clic pe butoanele wider (mai larg), CW-wide(larg în telegrafie), LSB, USB, narrower (mai îngust), CW-narrow (îngust), sau prin apropierea cu mausul a laturilor indicatorului galben trapezoidal de pe afişajul benzii. De asemenea, există posibilitatea de a alege între afişajul panoramic «Spectrum» şi cunoscuta cascadă a modurilor digitale MixW, a cărei viteză de rulare are trei trepte la alegere. Se poate alege şi între afişajul semnalelor slabe sau puternice (weak sigs şi  strong sigs.) Receptorul dispune şi de un S-metru.
La rubrica Logbook utilizatorii pot înscrise indicativele staţiilor recepţionate şi eventuale comentarii, care vor apare ca pe orice DX Cluster, cu ora, frecvenţa şi informaţia DXCC, care se adaugă automat. Pentru a consulta logul se dă clic pehere. Atenţie: logul nu este o Carte de oaspeţi, utilizatorii sunt rugaţi să semnaleze numai staţiile pe care le-au auzit efectiv prin WebSDR. Ca şi la clusterele de DX semnalarea propriului indicativ (selfspotting) nu este considerată o acţiune lăudabilă. În schimb, doritorii îşi pot asculta şi vizualiza propria transmisie, pentru a testa antene sau calitatea şi tăria propriului semnal recepţionat în Olanda.

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved