06 May 2012

Ce este radioamatorismul?
Un video promoţional din 2004 produs de RSGB, asociaţia naţională a radioamatorilor britanici este disponibil acum pe YouTube. 
Iată transcrierea textului filmului tradus în limba română. (Fragmentele de text plasate între paranteze îmi aparţin – YO4PX)

Comunicaţiile radio au inceput acum 100 de ani, când un grup de savanţi, dintre care cel mai cunoscut a fost Marconi, au descoperit că este posibil să se transmită semnale fără fir. Descoperirile tehnice din acele vremuri de început au fost deseori realizate de entuziaşti ai radioului. De atunci o mulţime de facilităţi care ne-au devenit familiare îşi au originea în radio.
Radioamatorismul este un hobby de care se bucură 6 milioane de oameni din toată lumea.
«Acesta este QSL-ul meu», spune Andrew Finch M3MFA. În Marea Britanie sunt aproape 60000 de radioamatori şi 700 de cluburi. Este o pasiune vie şi interesantă, pe care o practică oameni de toate vârstele, naţionalităţile şi vorbitori ai tuturor limbilor şi care poate  facilita legături emoţionante şi aventuroase, chiar şi cu radioamatori aflaţi în spaţiul cosmic.
În următoarele minute veţi putea vedea aici ce are radioamatorismul de oferit.
Radioamatorismul este o pasiune globală, împărtăşită de persoane aparţinând unor sute de culturi diferite, oameni tineri şi vârstnici deopotrivă. Anumite locaţii îndepărtate şi exotice au fost rareori sau deloc contactate de radioamatori, şi în această situaţie se organizează DXpediţiile. Echipe de radioamatori - pionieri ai undelor – instalează staţii temporare de radio în locuri noi şi diverse. «Am fost în Ghana, Togo, Benin, Coasta de fildeş şi recent în Burkina Faso). Una dintre bucuriile pe care le oferă expediţiile constă în prilejul de a vizita aceste ţări fascinante, de a întâlni acei oameni extraordinari», spune Roger Western G3SXW. (Reputat DXpediţionar, înscris în CQ DX Hall of Fame pentru nenumăratele sale expediţii în zeci de entităţi rare DXCC.)
Chiar şi coastele stâncoase ale Marii Britanii oferă oportunităţi tentante. Radioamatori din întreaga lume «stau la coadă» pentru a contacta aceste staţii rare şi îndepărtate, care lucrează câteodată în condiţii deosebit de dificile şi care reprezintă o atracţie în timpul concursurilor şi competiţiilor.
«În prima noapte am lucrat 131 de staţii, ceea ce a fost extraordinar. Urechile mele încă mai vuiesc», spune un membru al expediţiei 9M0C pe insula Spratley.
Radioamatorismul este totodată un instrument de educaţie, utilizat pe larg în şcolile din Marea Britanie. (Imagini ale autobuzului RSGB, asociaţia amatorilor britanici, un vehicul echipat cu o staţie la bord cu indicativul GB4FUN, destinat special pentru a populariza radioamatorismul, care pleacă de la sediu spre şcoala primară din Greswold, Midland. Coordonatorul Carlos Eavis invită copii în autobuz şi le explică în ce constă radioul şi radioamatorismul, cum sună semnalele telegrafice, sateliţii de amator, cum decurge o legătură radio).
Nu este prea bine cunoscut faptul că Staţia spaţială internaţională are la bord şi echipament care lucrează pe frecvenţele radioamatorilor. Această cale directă de comunicare cu Terra este utilizată în scop educativ şi permite şcolilor şi colegiilor din toată lumea să vorbească cu astronauţii. În august 2003 prima şcoală primară din Regatul Unit care a contactat SSI a fost aceea din Neston. «A fost o zi de care elevii noştri îşi vor aminti mereu, o ocazie absolut unică pentru ei», spune Linda Davies, directoarea şcolii.
Staţia mobilă GB4FUN facilitează şi astfel de legături. (Imagini cu întrebări adresate astronauţilor de elevii şcolii, în cadrul programului educaţional al NASA ARISS Amateur Radio on the International Space Station. Timp de 10 minute copiii au adresat astronautului 20 de întrebări) .
Deseori staţii de radioamator sunt activate pentru a comemora evenimente naţionale speciale, cum a fost de pildă staţia M2000A din Greenwich cu ocazia începutul mileniului. În iunie 2002 a fost activat din castelul Windsor indicativul GB50 pentru a sărbători jubileul de aur al Reginei. Prinţul Philip, Ducele de Edinborough,  patronul RSGB-ului a venit să vadă activitatea staţiei. Alteţei sale regale i s-a înmânat cu acest prilej o distincţie sub forma unei plachete aurite. Staţia a lucrat din castel două săptămâni şi a realizat 48000 de legături cu amatori din 202 de ţări diferite.
(Andrew Finch M3MFA pezintă diploma pe care a primit-o, el fiind radioamatorul clasa «Foundation» cu numărul 5000 din Marea Britanie)
În ultimii ani RSGB în colaborare cu Agenţia guvernamentală pentru radiocomunicaţii (RA, Radiocommunication Agency) au instituit autorizaţia pentru novici «Foundation». Aceasta face pătrunderea în hobby mai accesibilă. (M3MFA relatează cum a ajuns să fie pasionat de radioamatorism, cum îşi foloseşte staţia  şi cum a atras-o în acest hobby şi pe prietena lui, cu care vorbeşte prin radio).
În anumite situaţii de urgenţă radioamatorii din toată lumea sunt chemaţi să-şi folosească abilităţile în cadrul unor reţele de comunicaţii vitale, atunci când comunicaţiile normale sunt scoase din uz. America a avut parte de cutremure, uragane, tornade, inundaţii şi incendii de pădure. (AL7GQ transmite informaţii prin radio din locaţia unui incendiu). Membrii unor reţele de urgenţă au fost solicitaţi în septembrie 2011, când America a fost atacată. Telefoanele mobile şi liniile telefonice clasice au fost supraîncărcate şi practic inutilizabile. Zeci de radioamatori au ajutat organele de poliţie şi pompierii, asigurând comunicaţii în New York, Pennsylvania şi Washington, D.C.
În Marea Britanie nu s-au produs atâtea dezastre provocate de vremea extremă, dar cu toate acestea există reţele de urgenţă, cum ar fi de pildă Raynet, care dau o mână de ajutor cu ocazia unor evenimente locale sau uneori chiar naţionale - de exemplu Maratonul din Londra - pentru a asigura comunicaţii excelente pe bază de voluntariat cu serviciile de ambulanţă şi în cazul concurenţilor aflaţi în scaune cu rotile. Raynet dispune de grupuri în toată ţara care oferă comunicaţii celor care au nevoie de acestea.
Există ţări care nu dispun de infrastructura de comunicaţii necesară în situaţii de război sau de dezastre naturale. Radioamatorii voluntari sunt printre primii care ajuta agenţiile internaţionale de asistenţă în realizarea unor reţele de comunicaţii de încredere şi, în anumite cazuri, chiar a unor staţii naţionale de radiodifuziune.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre radioamatorism adresaţi-vă asociaţiei RSGB (adresa).
(Un radioamator aflat la volanul maşinii sale spune:) «Radioamatorii sunt oamenii care pot fi numiţi pe drept cuvânt profesionişti. Ei ştiu să monteze nişte piese, cum să construiască o reţea, cum să obţină şi să transmită informaţii dintr-un loc în altul, atunci când toate celelalte sisteme de comunicaţii au încetat să mai funcţioneze. Nu cred că aceasta mai poate fi numit amatorism.»
(Film de 10:10 minute realizat în 2004 de Grindewald Production pentru RSGB. Traducere şi prezentare de YO4PX)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved