18 May 2012

Baliza ON0EME pe 1296 MHz cu reflexie pe Lună
Aceasta este probabil una dintre primele balize de radioamator care îndreaptă semnale spre Lună. Menirea sa este să încurajeze amatorii să încerce recepţionarea semnalelor EME şi utilizarea acestui mod de lucru. Conform unui raport publicat în 432 and Above EME News ideea s-a născut în Orebro, Suedia în decursul întâlnirii EME din mai 2011. După circa 11 luni de muncă intensă a lui ON7UN, HB9BBD şi ON4BCB baliza ON0EME a început să transmită pe 1296,00 MHz în direcţia Lunii.
EIRP-ul (effective isotropic radiated power) total al balizei ON0EME este de circa jumătate de megawatt. Antena este o parabolică solidă cu diametrul de 3,7 metri şi este activă atunci când Luna este la circa >10° de locaţia sa.
Sistemul este complet automat. Baliza intră în funcţiune atunci când Luna este pe partea estică la +10 grade, întorcându-se antena de la punctul în care s-a oprit la ultima trecere a Lunii (asfinţitul acesteia este la +10°).
Frecvenţa este fixată cu precizie cu ajutorul unui receptor GPS la 1296,000 MHz cu o acurateţe de 3 x 10-11. Temporizarea este şi ea controlată cu GPS. Baliza începe să transmită la începutul fiecărui minut. Amplitudinea semnalului este constantă ± 0.2 dB. Direcţionarea antenei este actualizată la fiecare 0,4°. Monitorizarea şi controlul balizei se fac complet de la distanţă, cu indicarea tensiunii, a puterii şi a temperaturii.
S-au primit rapoarte de la unele staţii modeste care au recepţionat baliza. Vă rugăm să postaţi rapoarte pe forumurile «moon» şi «moon-net». Baliza se află în nordul Belgiei şi are o vizibilitate bună atât la declinaţia înaltă cât şi cea joasă a trecerii complete a Lunii.
Utilizatorii pot verifica statutul operaţional şi parametrii balizei pe pagina Status a ON0EME de la http://www.on0eme.org/
Moon-Net Email List este un forum de e-mail pentru discuţii şi anunţuri despre comunicaţiile de radioamator prin reflexie pe Lună, participarea fiind liberă şi gratuită. Lista se găseşte la http://www.nlsa.com/nets/moon-net-help.html
Sursă: 432 and Above EME News, mai 2012, http://www.nitehawk.com/rasmit/eme12_04.txt
(Surse: Southgate AR News, foto antena parabolică Wikipedia, Hamradio News Net)
*   *   *
Baliza transmite în telegrafie de patru ori «ON0EME» urmat de 10 secunde de purtătoare şi 20 de secunde de tăcere. Iată două clipuri audio, primul dintre ele la lărgimea de bandă de 2,5 kHz, iar al doilea la 50 Hz, folosindu-se o antenă parabolică cu diametrul de 5,40 metri. 
http://www.g4cch.com/sounds/23cm/mp3...h_120405_4.mp3
A se vedea pe această temă şi saitul SETI League despre baliza instalată în 2001, care a funcţionat timp de opt ani cu intermitenţe, actualmente neoperaţională în urma deteriorărilor suferite din cauza  vânturilor puternice.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved