06 April 2012

Ziua mondială a radioamatorilor 2012
Text publicat din partea Regiunii a I-a IARU la 30 martie 2012 de Panayot Danev LZ1US, preşedintele Federaţiei Bulgare a Radioamatorilor
(Lista indicativelor speciale a fost compilată folosind şi textul publicat pe saitul ARRL din partea Regiunii a II-a IARU)
La 18 aprilie comunitatea noastră va marca Ziua mondială a radioamatorilor, pentru a onora aniversarea înfiinţării în anul 1925 la Paris a Uniunii Internaţionale a Radioamatorilor (International Amateur Radio Union). Tema acestui an este «Sateliţii de radioamator – de 50 de ani în spaţiul cosmic», în amintirea lansării satelitului OSCAR 1 la 12 decembrie 1961 şi a lui OSCAR 2 la 2 iunie 1962.
De mulţi ani radioamatorii au avut posibilitatea de a comunica între ei şi a se simţi prin aceasta cetăţeni ai lumii. Noi am fost întotdeauna deschizători de drumuri în domeniul comunicaţiilor, inclusiv în cel al sateliţilor. Aceasta nu numai că ne stimulează pasiunea interioară, incomparabilă cu nimic altceva, dar reprezintă totodată şi contribuţia noastră adusă lumii. Comitetul executiv al Regiunii a I-a IARU invită societăţile membre să celebreze Ziua internaţională a radioamatorismului prin activităţi corespunzătoare.
Anul acesta la iniţiativa Regiunii a II-a mai multe indicative speciale vor fi prezente în eter. Până în acest moment au fost anunţate următoarele activităţi:
LZ2WARD din partea Bulgarian Federation of Radio Amateurs – în întreaga lună aprilie. QSL via birou;
6H6IARU din Mexic - între 12 şi 18 aprilie, ca staţie reprezentativă a Federación Mexicana de Radio Experimentadores, care a însărcinat cu această activitate asociaţia Grupo DXXE. Staţia va fi activă în toate modurile de lucru şi în toate benzile. QSL via LoTW sau N7RO, direct sau prin birou. Logul online va putea fi consultat pe ClubLog.
HB9WARD din Elveţia – în 18 aprilie, din partea Union Schweizerischer Kurzwellen-Amateure. Acest indicativ va fi folosit în premieră de HB9JOE şi de un grup de radioamatori din Berna. QSL via HB9JOE.
HF87IARU din Polonia – între 17 şi 30 aprilie, operat de membri ai SP-CFF (SP0CFF). QSL via eQSL.cc şi WFF LogSearch. Pentru QSL direct se trimite la Polish Club Flora & Fauna, Suchacz, Wielmozy 5b, 820340 Tolkmicko, Poland. Se va emite şi o diplomă pentru această operaţiune.
EL2RL din partea Liberian Radio Amateur Association va fi activă în 18 aprilie pe benzile de 10, 15, 17 şi 20 de metri. QSL direct la EL2BA.
Din Chile se va alătura staţiilor de mai sus staţia specială cu indicativul 3G87IARU între 13 şi 18 aprilie, ca reprezentantă a Radio Club de Chile. QSL via CE3AA.
(Surse: saitul IARU R1, saitul ARRL)
CR6IARU din Portugalia între 13 şi 19 aprilie.
KP4FD din Porto Rico în 18 aprilie.
P487IARU activat de Aruba Amateur Radio Club cu începere din 15 aprilie până la sfârşitul lunii. QSL info pr QRZ.com
SK87WARD din Suedia, activat de Föreningen Sveriges Sändaramatörer pe toate benzile de unde scurte în CW, SSB şi PSK31 în ziua de 18 aprilie de la orele 00.00 până la 24.00. QSL via birou sau la SM6JSM, probabil şi LoTW.
TG0IARU din Guatemala în cursul lunii aprilie. QSL via birou.
ZS6IARU din Africa de sud va fi activ în ziua de 18 aprilie. QSL via ZS4BS.
A43WARD din Oman va fi activ în ziua de 18 aprilie până la orele 21.00 UTC. QSL via A47RS.
A60WARD din Emiratele Arabe Unite va lucra în ziua de 18 aprilie. QSL via NI5DX.
LY18WARD din Lituania va fi activ în 18 aprilie. QSL via LY3BY.
EH1ARD din Spania va fi activ între 16 şi 22 aprilie. QSL via EA1AST.
CN8MC din partea ARRAM, asociaţia naţională a radioamatorilor marocani. QSL via adresa din QRZ.com
T40IARU va fi activ din Cuba pe satelit, conform temei acestui an, în ziua de 21 aprilie. QSL direct via CO2FRC. (info de CO6CBC reprodus de Southgate AR News)
*    *    *
Materialul va fi completat cu noi indicative speciale dacă acestea vor fi anunţate. (Poate şi o activitate organizată de FRR? – întrebarea mea, YO4PX)


Pentru legături efectuate cu staţii pariziene în cursul zilei de 18 aprilie se poate obţine diploma "JMR 2012 - Journée mondiale des radioamateurs". Detalii în articolul cu acelaşi titlu de la această adresă.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved