29 March 2012

Dosarul Skimmer
Prezentare, adaptare şi traducere, publicată cu acordul lui Alex Shovkoplyas VE3NEA
(Acest articol a fost publicat iniţial în octombrie 2008 pe Radioamator.ro şi este actualizat şi republicat. Articolul original conţinea şi o aprinsă dezbatere despre viitorul programului, care în opinia unora putea cauza o inechitate în concursuri între cei care folosesc Skimmer şi cei care nu-l folosesc. Era prezentată chiar şi petiţie anti-Skimmer a celor îngrijoraţi de viitorul concursurilor - de aici titulatura de "dosar". Această parte a articolului a fost eliminată acum, dat fiind că organizatorii marilor concursuri au decis să includă Skimmerul alături de alte programe ajutătoare (de pildă DX Cluster) şi să oblige competitorii care le folosesc să se înscrie în categoria de participare Assisted.)

                                            În concurs cu o lărgime de bandă de 3 kHz

                                        În concurs, cu lărgime de bandă largă


                                              Pailap cu lărgime de bandă largă

La fel ca în toate celelalte activităţi sportive, şi în radioamatorism au loc controverse, iar una dintre acestea, cea mai recentă se numeşte CW Skimmer. Dar ce este CW Skimmer? Este un program isteţ realizat de Alex Shovkoplyas VE3NEA, amatorul canadian care se află la originea programelor Voice Shaper, Net Vampire, Ionoprobe, Band Master, Morse Midi, Master.dta Editor şi mai ales HamCAP, un extraordinar program de prognosticare a propagării, care a ajuns să fie folosit de majoritatea operatorilor marilor DXpediţii şi de comunitatea DX-manilor, pentru a afla care sunt cele mai propice ore şi benzi pentru direcţia dinspre respectiv înspre locaţia în care se desfăşoară activitatea respectivă - nota mea, YO4PX)



                                             Imagini din programul HamCAP 1.5


                                                   Imagini din programul DX Atlas 2.25

CW Skimmer recepţionează şi decodează semnale şi le reproduce grafic sub formă de "hartă" panoramată a benzii pe ecranul calculatorului, înşiruind staţiile cu indicativele lor şi frecvenţele pe care transmit acestea.
Este evident că programul e în măsură să faciliteze găsirea unor anumite staţii, ceea ce poate fi extrem de util în timpul unui concurs sau a unei DXpediţii. Totodată Pete Smith N4ZR insistă ca centrele de ascultare să fie utilate prin folosirea programului pentru crearea unor reţele de balize.
CW Skimmer a declanşat o mulţime de dezbateri, punându-se întrebarea dacă este vorba doar de o nouă inovaţie care ar trebui adoptată de radioamatori sau, dimpotrivă, aceasta ar trebui pusă la index de autorii regulamentelor de concurs.
Sursă: Textul lui Jim Linton VK3PC pentru Wireless Institute of Australia, reprodus de Southgate ARC (YO4PX)
*   *   *
Varianta CW Skimmer 1.71 creată de VE3NEA oferă următoarele facilităţi:
·  un algoritm de decodare deosebit de sensibil, bazat pe metodele statisticilor Bayesian;
·  decodare a tuturor semnalelor CW în banda de trecere a receptorului - până la 700 de semnale pot fi decodate în paralel cu un Pentium IV cu 3 GHz, dacă se foloseşte un receptor de bandă largă;
·  afişare rapidă sub formă de cascadă, cu o rezoluţie suficientă pentru recepţionarea vizuală a semnalelor Morse;
·  indicativele sunt extrase din mesajele decodate, iar semnele lăsate pe cascadă sunt etichetate cu indicativele staţiilor;
·  indicativele extrase sunt exportate ca semnalări pe DX Cluster prin intermediul unui server de cluster Telnet incorporat;
·  un procesor DSP cu noise blanker, AGC şi un filtru CW cu lărgime variabilă;
·  un recorder şi player I/Q.


Pete Smith N4ZR a scris un excelent material educaţional intitulat «Introducere în CW Skimmer», destinat celor care fac primii paşi în folosirea acestui program. Materialul poate fi consultat online la această adresă.

Pentru cei interesaţi şi de alte "piese" depuse la Dosarul Skimmer, se pot consulta şi următoarele articole:
(Surse: saitul DX-Atlas al lui VE3NEA, poze de pe saitul lui VE3NEA reproduse cu acordul autorului)

Versiunea 1.71 a programului CW Skimmer poate fi descărcat de la această adresă.

Cerinţe:
Sisteme de operare:  Windows ME, Windows 2000, Windows XP sau Windows 7 (32-bit sau 64-bit). Programul ar putea să funcţioneze (sau nu) pe Windows 98 SE şi Vista, în funcţie de calitatea driverului dv. audio. Windows 95 şi Windows 98 GE nu sunt acceptate;
CPU: Pentium-4 2.5 GHz cu un radio de bandă largă, sau 1 GHz cu un radio de 3 kHz;
Porturi: un port COM pentru controlul CAT al radioului.
Receptor:
*  receptor de 3 kHz – un transiver sau receptor obişnuit, cu un putput audio de 3 kHz;
* receptor Softrock - un receptor de bandă largă cu output de cuadratură şi frecvenţă centrală fixă;
* radiouri SDR-1000 şi Flex-5000 via un cablu audio virtual.
Placa de sunet: o placă de sunet stereo care suportă rata de 48 kHz şi are un driver WDM valid;
Cabluri: sunt necesare două cabluri pentru conectarea radioului la calculator: un cablu stereo standard pentru audio sau semnalul I/Q şi un cablu adaptor CAT pentru controlul CAT.
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved