19 February 2012

Antena-spray
Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea – Albert Einstein

Vi s-a întâmplat vreodată să rămâneţi fără semnal din cauza antenei şi v-aţi fi dorit să «desenaţi» o antenă (pe o suprafaţă plană - nota mea, YO4PX) ca să puteţi emite în continuare? În curând acest lucru va fi realizabil.
Chamtech Enterprises din Sandy, Utah a creat un material de pulverizat care este mai uşor şi mai eficient din punct de vedere energetic decât tehnologia existentă.
Compania a prezentat inovaţia la simpozionul «Solve for X» organizat de Google şi afirmă că o antenă va putea fi «pictată» pe aproape orice suprafaţă, inclusiv pe pomi, pe ziduri şi chiar pe pânză. Chamtech spune că poartă deja convorbiri cu clienţi guvernamentali şi de aceea nu poate furniza în acest moment prea multe detalii privind funcţionarea antenei-spray. Cu toate acestea a dezvăluit informaţia potrivit căreia materialul  foloseşte elemente organice care au capacitatea de a interacţiona cu câmpurile magnetice şi de radiofrecvenţă.
Tehnologul-şef al companiei este Rhett Spencer. El a fost citat spunând că antena ar putea ameliora eficienţa energetică cu 10%. De asemenea, s-a constatat că lucrează foarte bine sub apă. Observatorii prezenţi la simpozion afirmă că substanţa, fiind organică, s-ar putea dovedi ideală pentru infrastructura telecomunicaţiilor subacvatice.
Teste preliminare pe actualele telefoane celulare au arătat că, în mod impresionant,  produsul a putut creşte semnalele cu 20 dbm din momentul în care era pulverizat pe antena standard internă a aparatului.
Din punctul nostru de vedere, pentru radioamatorii care locuiesc în zone în care montarea antenelor este restricţionată, cum ar fi apartamentele şi blocurile, posibilităţile pe care le deschide o asemenea inovaţie ar putea fi practic infinite. Singurul lucru de care un operator ar avea nevoie ar fi un pic de imaginaţie şi un pic de spray pentru a-şi îmbunătăţi cu mult semnalul comparativ cu antenuţa îmbrăcată în cauciuc a transiverului său portabil.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: forumul QRZ.com 17.02.2012, saitul Chamtech)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved