06 January 2012

Videoul ARRL "The DIY Magic of Amateur Radio"

Departamentul de Relaţii publice al ARRL a lansat seria de materiale promoţionale destinate să canalizeze atenţia comunităţii din ce în ce mai numeroase a constructorilor Do-It-Yourself (DIY, în traducere liberă: 'fă-ţi singur') asupra oportunităţilor oferite de radioamatorism.  În cadrul acestui program un nou video a fost postat pe saitul ARRL şi pe YouTube.  Principalii realizatori au fost regizorul Dave Bell W6AQ, scenaristul Henry Feinberg K2SSQ şi cameramanul principal Dave Booth KC6WFS, care şi-au dedicat voluntar şi fără remuneraţie timpul şi talentul creativ realizării acestui proiect.
Textul de pe YouTube:
Noul video produs de ARRL The DIY Magic of Amateur Radio este un filmuleţ de 8 minute care exemplifică unele dintre căile inovative, imaginative şi amuzante în care «hamii» utilizează tehnologia radio. Prezentarea este direcţionată spre DIY (do it yourself), care inspiră o nouă generaţie de creatori şi inovatori. Mesajul filmului se doreşte un ajutor pentru noii membrii ai comunităţii, pentru a-i face să înţeleagă radioamatorismul şi să vorbească altora despre acesta. 

Colectivul ARRL a redactat şi un fluturaş de popularizare a radioamatorismului, care să însoţească videoul oferit şi sub formă de CD destinat cluburilor:
Mişcarea Do It Yourself nu reprezintă o noutate în radioamatorism. De peste un secol «hamii» lucrează în subsoluri şi poduri, demontează aparate şi le remontează în forme noI de dragul distracţiei. Bucuria de a-ţi vedea propria creaţie funcţionând – şi chiar dacă nu funcţionează – depăşeşte întotdeauna calitatea de utilizator al unor produse ale companiilor. Încântarea de a construi şi de a modifica lucruri îşi are rădăcini adânci în comunitate. Radioamatorii zilelor noastre continuă să folosească tehnologii şi modalităţi noi şi creative, care pot deveni produsele industriale ale viitorului şi totodată să se delecteze făcând aceste lucruri!
Radioamatorii au fost primii constructori, cei care au folosit piese noi, uzate sau casate pentru a realiza emiţătoare, receptoare şi antene cu care au putut vorbi cu radioamatori de pe toată Terra - şi chiar dincolo de ea. În acest hobby piatra unghiulară este comunicarea.  Iar atunci când au apărut calculatoarele, acestea au fost înglobate fără dificultăţi în domeniul larg a radioamatorismului. Punându-şi la bătaie abilităţile tehnice şi imaginaţia amatorii au înjghebat reţele de comunicaţii complexe, conectate prin unde radio în loc de sârme.
De la microcipuri şi robotică până la întinderea timpului şi a spaţiului constructorii din rândul radioamatorilor au realizat şi explorat noi căi de a se «juca» cu spectrul radio, reflectându-şi de pildă semnalele VHF de pe suprafaţa meteoriţilor sau expediind e-mailuri fără internet - doar de dragul distracţiei. Ei pot contacta astronauţii de pe Staţia spaţială internaţională sau să stabilească recorduri folosind microundele. Ei au creat chiar sisteme cu totul noi, în care un calculator este radioul însuşi. Dacă îţi doreşti un nou radio vei fi capabil să-l descarci!
Există peste 7000 de cluburi de radioamator active în Statele Unite şi aproape 700000 de amatori. Multe dintre cluburile lor sunt afiliate la ARRL – asociaţia naţională a RADIOAMATORILOR. Atitudinea lor fundamentală este axată pe COMUNICARE. Personalizarea aceasta a hobby-ului îi ajută pe noii-veniţi să înveţe, să împărtăşească şi  să genereze idei, să dezvolte abilităţi practice.
(Sursă: saitul ARRL)





*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved