28 December 2011

Diploma jubiliară ARRL Diamond DXCC Challenge

În 2012 diploma DXCC emisă de ARRL împlineşte 75 de ani. Ea continuă să fie cea mai importantă diplomă pe plan mondial, astfel că dorim să-i sărbătorim jubileul de «diamant». Cercetarea originilor diplomei şi mai ales parcurgerea listei DXCC a anului 1937, publicată în paginile 52-2 ale revistei QST din ianuarie 1937 pentru a afla care erau ţările care contau pentru obţinerea diplomei, ne-a condus la instituirea Diamond DXCC Challenge.
Lista de ţări pe care o vom folosi pentru Diamond DXCC Challenge se bazează pe o listă compusă din 231 de locaţii. Am încercat să găsim entităţi corespondente din zilele noastre care ar putea reprezenta locaţiile valabile în 1937, dar sunt patru locaţii prezente pe cea mai veche listă care acum pur şi simplu nu mai există: Baluchistan, British Cameroons, Canal Zone, Hejas. Lista Diamond DXCC cuprinde 227 din cele 231 foste «ţări» din 1937. Lista este fascinantă şi ne ajută să învăţăm mai mult despre istoria lumii şi despre felul în care geopolitica s-a schimbat în decursul deceniilor.
Pe măsură ce veţi «bifa» aceste entităţi în 2012 lucrând DX (ceea ce e o performanţă chiar şi astăzi) folosind reţelele de semnalări, pan-adaptoare, transivere de 200 de waţi şi antene directive, imaginaţi-vă cât de diferit a fost lucrul DX în primii ani ai radioamatorismului şi ai DXCC-ului! A lucra Tibetul sau Aldabra cu 50 de waţi şi emiţătoare pe cristal şi cu antene simple de sârmă a prilejuit cu siguranţă amatorilor din acei ani emoţii de nedescris.

Prevedem că această diplomă va fi deosebit de populară datorită caracterului unic al entităţilor pe vom încerca să le înscriem în log în 2012. Pe listă figurează nu numai entităţi DXCC tradiţionale, dar şi oraşe, insule sau grupuri de insule IOTA (Islands On The Air, Insule în eter), diverse entităţi sub-politice în interiorul entităţilor DXCC, cum ar fi statul indian Goa, numeroase state din Malayezia şi insule din Indonezia. Există chiar şi trei «ţări» distincte care formează Yemenul de astăzi (7O Yemen, insulele Socotra şi oraşul Aden)! Da, ne-am dori să avem măcar unul dintre acestea în eter. Un amănunt interesant despre lista din 1937 ne-a fost relatat de Jim Maxwell W6CF (SK): unica entitate din lista din 1937 care a fost eliminată fără să se fi realizat nici măcar o singură legătura cu ea a fost insula Wrangel.
Pentru anumite entităţi care în prezent compun mai multe ţări puteţi lucra oricare dintre entităţile de astăzi pentru a vă fi creditată acea unică ţară din 1937. De exemplu Africa franceză ecuatorială vă va fi recunoscută dacă aţi contactat în 2012 o staţie din TL, TN, TR sau TT. Pe tabelul Diamond DXCC  figurează numele actual al entităţilor şi prefixele care sunt valabile pentru ţările din 1937.
Diamond Diamond DXCC Challenge este o diplomă «de onoare» şi nu pretinde obţinerea sau verificarea QSL-urilor ca dovezi ale legăturilor, dar cu toate acestea va fi distractiv să le obţinem sau să le avem confirmate prin LoTW. Vom furniza formulare online pe care să le folosiţi pentru a ţine evidenţa QSO-urilor şi formulare de cereri pentru diplome şi confirmări adiţionale. În cursul anului vom prezenta sugestii şi informaţii despre evoluţia diplomei şi, de pildă, despre cine urmează să-şi facă apariţia din Goa sau din Gdansk!
Diploma Diamond DXCC Challenge se va putea obţine lucrând 100 din cele 227 de entităţi şi va putea fi suplimentată cu cinci nivele superioare, pentru 125, 150, 175, 200 şi 225 de entităţi lucrate. Cei care vor reuşi să lucreze toate dintre cele 226 de entităţi va putea obţine o diplomă specială, care să răsplătească această performanţă remarcabilă! Sperăm să publicăm în cursul anului indicativele celor care au obţinut diploma şi să evidenţiem recordurile lor.

Va exista şi un Diamond DXCC Challenge Honor Roll. Ştacheta va fi fixată de cel care va prezenta cel mai mare număr de entităţi lucrate, iar nivelul minim se va situa la nivelul inferior cu 9 entităţi. De exemplu: dacă W1AW a lucrat 165 de entităţi, nivelul minim pentru înscrierea în Honor Roll va fi de 156 de entităţi.  În februarie 2013 biroul DXCC va publica punctajul final Honor Roll.

Regulamentul ARRL Diamond DXCC Challenge
Diploma poate fi obţinută de radioamatorii din întreaga lume care contactează cel puţin 100 de ţări de pe lista Diamond DXCC. Radioamatorii din S.U.A. trebuie să fie membri ai ARRL. În general regulile Diamond DXCC Challenge sunt identice cu cele valabile pentru programul DXCC cu excepţia celor de mai jos.
1. Legăturile trebuie realizate din aceeaşi entitate DXCC de către acelaşi operator.
2. Legăturile trebuie realizate între 1 ianuarie 2012 orele 00.00 UTC şi 31 decembrie 2012 orele 23.59 UTC. Se pot folosi toate benzile de amator cu excepţia celei de 60 de metri.
3. Nu se eliberează diplome separate pentru anumite moduri sau benzi. Diamond DXCC Challenge este considerată o diplomă Mixed-Mode/Mixed- Band. Nu există categorii în funcţie de puterea folosită şi nici restricţii.
4. Nu se solicită prezentarea confirmărilor, dar biroul DXCC va verifica cererile pentru a se convinge de acurateţea şi valabilitatea lor.  
5. Diploma Diamond DXCC Challenge se poate obţine pentru contactarea a 100 de entităţi şi va putea fi suplimentată cu etichete (stickere) pentru următorul număr de entităţi adiţionale: 125, 150, 175, 200 şi 225.
Cererile trebuie să folosească formularele furnizate online de ARRL, care se pot obţine şi solicitându-le la adresa DXCC, 225 Main St., Newington CT 06111, USA.
Taxa diplomei este de 12 USD pentru expedierea în S.U.A. şi de 13 USD pentru expedierea în afara S.U.A.
Etichetele (stickerele) se eliberează la preţul de 1 USD pentru expedierea în S.U.A. şi de 2 USD pentru expedierea în afara S.U.A. 
(Sursă: saitul ARRL)
*   *   *

Lista entităţilor valabile pentru Diamond DXCC Challenge se găseşte şi poate fi descărcată de la această adresă.

Alte articole despre DXCC:
"Totul despre DXCC" partea I-a
                                      partea a II-a
                                      partea a III-a

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved