29 November 2011

YASME: DXpediţiile lui Danny Weil şi ale soţilor Colvin

(Articolul se deschide cu reproducerea parţială a unei recenzii despre volumul cu titlul de mai sus scris de James D. Cain KT1N, semnată de Don Lynch W4ZYT şi publicată pe saitul eHam în iulie 2003. Aceasta a fost completată şi îmbogăţită de traducător cu numeroase informaţii şi fotografii provenind din diverse alte surse - YO4PX)

Pentru cei care au devenit radioamatori şi au început să vâneze DX-uri în anii ’60 şi ’70 numele lui Danny Weil şi YASME trezesc tot felul de amintiri emoţionante. Pentru mulţi dintre noi care eram pe atunci DX-mani pasionaţi radioamatorismul a ajuns pe planul doi; ne-am văzut de studii, ne-am întemeiat familii. Când am revenit în radio chemarea sirenelor DX-ului s-a făcut din nou auzită, ajutată şi amplificată de Lloyd şi Iris Colvin. Pe măsură ce familiile noastre au devenit mai independente, iar copiii au crescut şi au început să stea pe picioarele lor, unii dintre noi au revenit în eter ca să vâneze «ţări noi» pe benzi, iar Lloyd şi Iris s-au aflat în centrul multora dintre aceste preocupări.
Cartea lui James D. Cain «YASME: Expediţiile lui Danny Weil şi ale soţilor Colvin», a cărei scriere a fost iniţiată şi publicată de ARRL în 2003, este o adăugire binevenită la istoria scrisă a DX-ului în radioamatorism, comparabilă cu lucrarea lui Jan Perkins «Don Wallace W6AM: un pionier al radioamatorismului» (Vestal Press, Vestal, NY, 1991). Cartea se concentrează pe trei importanţi actori în domeniul DX-ului de după cel de al II-lea Război mondial: Danny Weil, VP2VB, un aventurier al cărui scop de a naviga solitar în jurul lumii l-a adus în radioamatorism, Lloyd Colvin, W6KG, un militar american şi soţia lui Iris, W6QL. Expediţiile soţilor Colvin au început în Japonia postbelică şi au continuat mai târziu, în anii ’60, 70’ şi începutul anilor ’80, purtându-i în toate colţurile lumii. La fel ca în biografia lui Wallace, povestea lui Cain foloseşte date de arhivă, fotografii şi documente personale pentru a creiona cu precizie şi claritate una dintre cele mai pasionante perioade ale radioamatorismului.
Danny Weil a fost un ceasornicar englez care şi-a propus la mijlocul anilor ’50 să înconjoare globul în YASME, mica sa ambarcaţiune cu pânze. În 1955, în timp ce vizita insulele Virgine americane l-a întâlnit pe renumitul DX-man Dick Spenceley KV4AA, editor al rubricii DX a CQ Magazine. Acesta i-a sugerat lui Weil să combine radioamatorismul cu vizitele sale în diverse locaţii exotice. 


Dick Spenceley KV4AA

Weil  a reuşit să-şi obţină autorizaţia (după ce învăţat telegrafia într-un timp record şi apoi a practicat-o cu virtuozitate - nota mea, YO4PX) şi i s-a alocat indicativul VP2VB. A fost ideea lui Spenceley ca Weil să navigheze cu bărcuţa sa în diverse entităţi DX rare şi să le scoată în eter - ceea ce s-a şi realizat timp de 8 ani, între 1955 şi 1963, spre bucuria DX-manilor lumii.  
Timp de mai mulţi ani, în care au fost folosite trei ambarcaţiuni succesive numite YASME, Weil, Spenceley şi alţi câţiva DX-mani cunoscuţi ai acelor ani au conceput Fundaţia YASME, la care DX-mani interesaţi să sprijine diferitele expediţii desfăşurate sub egida fundaţiei au contribuit prin abonamente destinate finanţării activităţilor. Deşi judecate după standardele DXpediţiilor moderne numărul legăturilor DX realizate efectiv de Danny Weil în decursul anilor poate fi considerat modest (circa 100000 în total), odată cu călătoriile sale a luat naştere conceptul DXpediţiilor sponsorizate.
Lista operaţiunilor lui Danny Weil se găseşte la această adresă.


Danny Weil cu Dick Spenceley KV4AA şi actriţa Deborah Kerr

Unul dintre vasele YASME

Prima staţie VP2VB instalată pe YASME

Lloyd Colvin, autorizat prima dată în 1929 (W6KG) şi soţia sa Iris, autorizată în 1945 (W6QL) au devenit DX-mani pasionaţi în anii de după război, în timp ce erau staţionaţi în Japoniaulterior au operat dintr-un număr de alte locaţii de peste mări în care au fost detaşaţi. După retragerea lui Lloyd din armată el şi Iris au înfiinţat o companie de construcţii deosebit de profitabilă şi în anii ’60, ’70 şi ’80 au pornit în călătorii cu scopul declarat de a opera ca DX-uri din diferite ţări străine.  Au fost peste 200 ţările pe care le-au vizitat, realizând DXCC-ul din peste 100 de locaţii DX diferite şi devenind celebrităţi, cunoscute pentru prezentările lor la diverse întâlniri şi convenţii radioamatoriceşti, dar mai ales pentru operaţiunile lor de mare interes.  (Lloyd lucra în CW, în vreme ce Iris în SSB. Nici măcar nu se putea imagina că cineva ar fi îndrăznit să le deranjeze frecvenţa în mod intenţionat! - nota mea, YO4PX.) Cu greu s-ar putea găsi radioamatori activi din acea perioadă care să nu fi înscris în log măcar o legătură cu soţii Colvin. Deşi şi-au finanţat în mare măsură călătoriile din propriul buzunar, ei au avut un rol important în revitalizarea fundaţiei YASME ca organizaţie care să sponsorizeze şi să adune fonduri pentru DXpediţiile lor şi ale altora. Fundaţia YASME, cea care a sponsorizat această carte, îşi continuă munca şi în zilele noastre din sediul ei din Castro Valley, California.

Cartea lui Cain este bine structurată şi bine scrisă, în ea alternează întâmplările despre soţii Colvin cu călătoriile lui Weil cu ambarcaţiunile YASME. Citind aventurile trăite de Weil îţi poţi da seama cât de diferit şi incitant era lucrul DX în anii ’50 şi ’60 în comparaţie cu acela din zilele noastre şi cât de mult a evoluat de atunci programul DXCC. Obţinerea unei autorizaţii de radioamator din majoritatea ţărilor străine era fie imposibilă, fie extrem de complicată – de fapt Statele Unite nu aveau până în anii ’70 niciun aranjament de reciprocitate cu vreo ţară în privinţa autorizării radioamatorilor cu excepţia Canadei, ceea ce făcea dificilă operarea din numeroase zone, în care acum primirea unei autorizaţii este un lucru de la sine înţeles. 
Echipamentul era masiv şi limitările în privinţa puterii erau o provocare. În ciuda acestor obstacole soţii Colvin, acţionând ca ambasadori neoficiali reprezentând radioamatorismul au reuşit deseori să realizeze operaţiuni  din locaţii în care alţi DXpediţionari au eşuat.  Muncii lor neobosite, insistenţei lor delicate, diplomaţiei lor inteligente şi bunăvoinţei lor i se datorează aprecierea de care se bucură astăzi radioamatorismul în multe ţări ale lumii. 
K1TN a izbutit să alcătuiască atât o relatare istorică meticuloasă cât şi un text atractiv, care are darul de a-i face pe mulţi radioamatori fie să-şi amintească de anii în care au evoluat aceşti trei DXpediţionari, fie să afle acum despre ei. Chiar şi pentru cei nou-veniţi în hobby-ul nostru povestea DXpediţiilor realizate imediat după încheierea celui de al II-lea Război mondial – cu decenii înaintea logării computerizate, a clusterelor, a e-mailurilor, a autorizărilor pe bază de reciprocitate – prezintă un grad de fascinaţie. Cartea conţine numeroase fotografii, hărţi şi statistici. Cu siguranţă ea îşi va ocupa locul meritat în bibliotecile a  numeroşi radioamatori, ca o nouă contribuţie importantă la istoria radioamatorismului. 
Don Lynch W4ZYT
 *   *   *
(Fragment din cartea «YASME: DXpediţiile lui Danny Weil şi ale soţilor Colvin» de James Cain reprodus pe  saitul Five Star DXers Association)
Deşi în timpul vieţii nu a făcut vreodată un comentariu public despre acest aspect, Lloyd a încheiat o asigurare pe propria viaţă în favoarea ARRL-ului şi a contribuit anual către Ligă pentru plata poliţelor.  Beneficiile asigurării - nu şi fondul de bază - urmau să fie folosite conform unei convenţii încheiate între Lloyd şi ARRL.
După decesul lui Lloyd (1993) aceste beneficii – peste 150.000 de dolari – au ajuns la dispoziţia ARRL-ului. Intenţia lui Lloyd a fost crearea unui fond numit Colvin Award, care să fie folosit pentru dezvoltarea acelui aspect al radioamatorismului care îi era cel mai drag: promovarea prieteniei internaţionale prin intermediul DX-ului. În timpul vieţii sale W6KG a adus însemnate contribuţii personale la această prietenie internaţională, iar prin fondul Colvin Award aceste contribuţii financiare vor continua. (…) Conform dorinţei lui Lloyd şi politicii conducerii ARRL diploma Colvin este conferită sub formă de sponsorizări ale proiectelor din radioamatorism care promovează bunavoinţă internaţională în domeniul DX-ului. Fundaţia YASME este o corporaţie non-profit organizată cu scopul de a realiza proiecte ştiinţifice şi educaţionale legate de radioamatorism, inclusiv în domeniul DX-ului şi de a contribui la introducerea şi promovarea radioamatorismului în ţările subdezvoltate. 
Iată doar o mică parte dintre sponsorizări:
(1996) World Radiosport Championship
(1996) DXpediţia pe insula Heard
(1997) China Radio Sport Association (DXpediţia BS7H)
(1998) DXpediţia pe insula St. Brandon
(1998) Echipa de radiogoniometrie de amator a SUA (Ungaria)
(1999) DXpediţia pe insula Clipperton
(1999) DXpediţia pe insula Campbell
(2000) WRTC-2000; DXpediţia pe insula Agalega
(2001) DXpediţia pe insula Tromelin
(2001) DXpediţia pe insulele Kingman Reef/Palmyra
(2001) DXpediţia pe St.Peter & St.Paul Rocks
(2001) Campionatul de radiogoniometrie din Albuquerque
(2002) DXpediţia pe insula Ducie
(2002) WRTC-2002
(2002) DXpediţia pe insula Baker
(2010) WRTC-2010
(2011) WRTC-2014
(2011) Sprijin acordat asociaţiei finlandeze Radio Arcala pentru modernizarea clusterului DX Summit

Lloyd W6KG şi Iris W6QL în vizită la Moscova

*   *   *
Fundaţia YASME acordă şi diplome de excelenţă. Pe anul 2009 o astfel de diplomă de excelenţă a fost acordată saitului Radio-sport.net şi administratorului acestuia Jamie Dupree NS3T pentru contribuţia sa la promovarea concursurilor de amator printr-un stil novator, care a transpus articolele despre concursuri în domeniul reportajului sportiv şi, de asemenea, pentru crearea unui baze de date şi a clasamentelor mondiale Radio-Sport World Rankings utilizate de competitori din toată lumea.

Pentru colecţionarii de diplome prestigioase fundaţia YASME oferă o superbă diplomă-plachetă pentru confirmări ale unor legături cu 30 de activităţi YASME sau cu operatori («ofiţeri») membri ai fundaţiei, iar pentru 60 de astfel de QSO-uri se poate obţine Trofeul YASME, o replică a celebrei ambarcaţiuni a lui Danny Weil. Lista indicativelor valabile pentru plachetă şi trofeu poate fi consultată la această adresă.



Lloyd şi Iris Colvin au înscris în loguri peste un milion de legături în cursul călătoriilor lor, iar colecţia de QSL-uri rezultată este una dintre cele mai mari din lume. Ea a fost predată spre păstrare în martie 2006 la Documentary Archives Radio Communication (DokuFunk) din Viena şi stă la dispoziţia publicului.



*   *   *
(Surse: eHam, saiturile Five Star DXers Association, DokuFunk, CQ-DX.ru, hamradio.nikhef.nl, colecţia de QSL-uri YO4PX, K8CX QSL Gallery)

Alte articole despre Fundaţia YASME:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved