02 October 2011

Jamboree în eter 2011
A 54-a JOTA (Jamboree On The Air) se va desfăşura în zilele de 15 şi 16 octombrie, iar tema acestui an este Pace, Mediu înconjurător şi Calamităţi naturale.
JOTA este un eveniment anual în care cercetaşii şi ghizii din toată lumea comunică prin intermediul contactelor radioamatoriceşti. Se împărtăşeşte din experienţa de cercetaş şi se schimbă idei pe calea undelor. Atunci când cercetaşii doresc să întâlnească persoane tinere din alte ţări se gândesc de obicei să participe la o Jamboree mondială sau o altă întrunire internaţională.  Dar puţini sunt cei care realizează că în fiecare an circa jumătate de milion de cercetaşi şi ghizi se «întrunesc» în eter pentru JOTA anuală.

Ca toate evenimentele organizate de cercetaşi, JOTA este o activitate pasionantă care pune accentul pe valenţele mişcării cercetăşiei: acţiunea şi acordarea de asistenţă în împrejurări neprevăzute, sub cunoscuta deviză formulată în 1907 de lordul Robert Baden-Powell, fondatorul conceptului şi organizaţiei cercetaşilorBe prepared! - Fii pregătit! 
(QSO-urile celor care vor contacta staţiile speciale active în JOTA vor fi ascultate de numeroşi tineri cercetaşi. Nu strică să le adresăm salutări tuturor celor aflaţi cu siguranţă în jurul operatorului, ei sunt potenţiali viitori radioamatori! - nota mea, YO4PX) 
Hans Zimmermann F5VKP şi F/HB9AQS, coordonatorul IARU pentru comunicaţii de urgenţă au transmis următoarea informaţie despre componenta EMCOM a Jamboree on the Air din acest an.  În cadrul JOTA se va desfăşura în cursul după-amiezii de sâmbătă 15 octombrie (ora centrală europeană, UTC + 1) un exerciţiu de comunicaţii de urgenţă. În testul de simulare va participa şi HB9S, staţia centrală a Organizaţiei mondiale a mişcării cercetaşilor (World Organization of the Scout Movement, WOSM), care va fi operată de radioamatori din cinci ţări diferite.
Acum WOSM a publicat detaliile evenimentului pe pagina sa de internet
unde se găsesc numeroase linkuri la documente IARU şi spre alte surse pe această temă.
Tema JOTA din acest an oferă o ocazie excelentă pentru a aduce în atenţia publicului rolul serviciului de radioamator în situaţii de calamităţi. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Richard Middelkoop PA3BAR prin adresa sa de e-mail.
Articolul în format PDF «Radioamatorismul în cercetăşie şi în alte grupuri de tineri» de N6MEL poate fi descărcat de la http://scout.org/en/content/download/23878/213851/ file/USA%20example.pdf
Articol despre cercetăşie în limba engleză la

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved