21 September 2011

Megaexpediţia T32C pe insula Christmas, Kiribati de est
27 septembrie – 25 octombrie 2011
(Traducere cu completări şi actualizări a articolului «T32C from Christmas Island» publicat în numărul pe martie 2011 al revistei radioamatorilor britanici RadCom)
Ultima oră
30 septembrie 2011
Instalarea antenelor s-a încheiat, se fac ultimele lucrări de asamblare a staţiilor, se testează infrastructura IT şi interoperabilitatea. Plănuim să începem activitatea la 1 octombrie în jurul orelor 10.00 UTC. Cu toate acestea nu avem deocamdată decât o singură staţie per bandă, astfel că în primele zile vom alterna modurile de lucru din 24 în 24 de ore. Pe benzile clasice vom începe în CW şi apoi sâmbătă la orele 12.00 UTC vom trece în SSB pentru a participa în mod serios în categoria multi-multi în Oceania Contest (care durează 24 de ore). Aceasta ar trebui să constituie un bun început al activităţii noastre în SSB. În concurs putem lucra toate zonele lumii, de aceea dorim foarte mult să ne chemaţi, indiferent dacă lucraţi în concurs sau dacă aveţi nevoie doar de un QSO cu T32. Vă vom transmite un control de concurs (RS + numărul de ordine); dacă participaţi daţi-ne în schimb numărul dv. de ordine.
Alte DXpediţii
Suntem conştienţi de faptul că simultan cu noi sunt active şi alte DXpediţii şi vom acorda deosebită atenţie evitării unor interferenţe reciproce. Aceasta înseamnă că vom lucra eventual pe alte frecvenţe decât cele anunţate anterior. Fără îndoială că vom fi oricum semnalaţi pe cluster.

Planuri de viitor


Ne menţinem angajamentul de a folosi la maximum deschiderile spre Europa, dar prevedem că numărul celor care ne vor chema în primele câteva zile va face dificil dacă nu chiar imposibil acest lucru. Dar nu uitaţi că vom fi activi trei săptămâni şi patru weekenduri, astfel că vor exista numeroase ocazii (în funcţie de propagare) pentru realzarea unui QSO.  Vom continua să trimitem ştiri şi fotografii dacă vom avea ocazia, saitul nostru este actualizat în mod regulat de webmasterul G3WPH, iar cei care sunt pe Twitter ne pot urmări pe feed-ul @G7VJR.
Din Field G4XTT (don.field@gmail.com), 30 septembrie 2011



29 septembrie 2011
Echipa de operatori pentru primele două săptămâni ale activităţii se află acum pe insulă şi a început să instaleze antenele şi să asambleze staţiile în această dimineaţă. Operaţiunea ar trebui să înceapă în seara zilei de 30 septembrie ora locală. Iniţial antenele vor fi dipoli verticali array pentru 10, 12, 15 şi 17 metri, verticale cu radiale elevate pentru 30 şi 40 de metri, plus un GP lambda/4 cu radiale pe sol pentru 80 de metri şi o antenă T de 18 metri cu radiale pe sol pentru 160 de metri. Vom avea antene de recepţie beverage spre nord-est şi nord-vest pentru 160 şi 80 de metri, plus un K9AY. Toate antenele sunt montate pe plajă la câţiva metri de ocean. Alte antene vor fi adăugate pe măsură ce vom câştiga experienţă în privinţa mersului propagării de pe ins. Christmas.

26 septembrie 2011
Five Star DXers Association (FSDXA) va activa T32C din Kiritimati (ins. Christmas) cu începere din acest weekend până la 25 octombrie 2011.
Aloha din Hawaii!
Unii dintre dv. au observat că echipa noastră de avangardă pe insula Christmas a fost activă sporadic în această săptămână, testând propagarea. Suntem încântaţi să constatăm că fluxul solar a fost ridicat şi că T32C a lucrat Europa în 28 MHz!
Restul echipei s-a adunat acum aici în Honolulu şi vă scriu imediat după încheierea unei şedinţe în care am stabilit ultimele detalii de logistică pentru a ajunge pe insulă şi pentru a pregăti operaţiunea noastră majoră.
Avem 10 transivere Yaesu FT-450 şi 8 amplificatoare liniare, împreună cu necesarul tehnic pentru montarea antenelor cu câştig pentru benzile de la 10 la 80 de metri, precum şi pentru a unui vertical mare pentru 160 de metri.  Plănuim de asemenea să instalăm antene beverage pentru recepţie.  
Dorim să adresăm mulţumirile noastre lui KH6OO şi KH7U, care ne-au fost de mare ajutor aici în Hawaii.
Zburăm spre insula Christmas mâine şi probabil că nu va mai exista activitate în eter până în weekend, când vom avea totul instalat şi gata de start. În orice caz ne vom strădui să anunţăm orice veste de ultimă oră pe saitul nostru prin intermediul conexiunii de internet a hotelului Captain Cook.
Don Field G3XTT (don.field@g.mail.com)
26 septembrie 2011
(ofiţer de publicitate FSDXA)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În octombrie 2010 Five Star DXers Association (FSDXA) a anunţat a cincea sa expediţie majoră, de data aceasta pe insula Christmas, în mijlocul Oceanului Pacific. Va fi o expediţie ambiţioasă, care îşi propune realizarea a peste 150.000 de QSO-uri. 15 staţii vor putea fi active simultan, 24 de ore din 24, care vor oferi multor DX-mani din lumea întreagă şansa de a face cel puţin o legătură cu această entitate DXCC îndepărtată, chiar dacă dispun de o staţie modestă, şi totodată DX-manilor veterani să lucreze o nouă entitate pe diferite benzi pe care nu o aveau confirmată.  Echipa va încerca să contacteze 40000 de indicative unice, dintre care între 1000 şi 2000 de staţii din Marea Britanie.
De ce Kiritimati?
Logurile clubului relevă că Kiribati de est (Kiritimati) T32 se situează pe locul 36 pe lista celor mai dorite entităţi de către operatorii europeni şi pe locul 61 mondial. T32 e şi mai dorit pe benzile inferioare. Kiritimati, sau insula Christmas este un atol în Oceanul Pacific şi este o parte integrantă a Republicii Kiribati. Nu trebuie confundată cu insula cu acelaşi nume (VK9/X) din Oceanul Indian. Insula Christmas se găseşte la 232 km. nord de ecuator şi la 6700 km. de Sydney, Australia, fiind în zona temporală cea mai depărtată de meridianul Greenwich. Cu 14 ore înaintea Universal Coordinated Time (UTC) insula Christmas este teritoriul nelocuit de pe Terra care întâmpină primul Anul Nou în fiecare an.
Întreaga insulă este o rezervaţie de faună şi floră şi accesul la cinci zone deosebit de sensibile este restricţionat. Probabil că insula este cea mai bine cunoscută pentru testele nucleare desfăşurate în zonă de Anglia la sfârşitul anilor ’50 şi de Statele Unite în 1962. În timpul acestor teste locuitorii insulelor nu au fost evacuaţi.  Pista de aterizare a insulei a fost menţinută în stare bună, ca loc de aterizare de rezervă pentru navetele spaţiale.
Echipamentul şi expedierea
Membrii britanici ai echipei T32C au organizat mai multe şedinţe de pregătire pentru curăţarea şi recondiţionarea aparaturii folosite în operaţiunile anterioare, precum şi pentru asamblarea şi testarea echipamentului pe care îl vor folosi pentru prima dată (de exemplu cele 4 antene 4-square pentru benzile de 40 şi 30 de metri şi antenele array pentru benzile superioare, care vin să completeze antenele yagi existente).  Fotografii ale acestor activităţi au fost postate pe saitul expediţiei De asemenea expediţionarii au trebuit să se familiarizeze cu transiverele FT-5000, care vor fi în număr de 16 pe T32, împreună cu liniarele Quadra. Aparatura este pregătită pentru a fi încărcată într-un container care se plănuieşte să părăsească Regatul Unit la sfârşitul lunii februarie. (Articolul a fost redactat înaintea apariţiei sale în RadCom în luna martie – nota mea, YO4PX.) Acesta va călători via Singapore în Fiji, unde va ajunge în aprilie sau la începutul lunii mai, pentru a-şi urma apoi drumul spre T32. O noutate o constituie includerea unui GPS în container, astfel că echipa va putea urmări drumul acestuia spre insulă!
DXpediţia intenţionează să scoată 15 staţii în eter.  Va fi o staţie pe fiecare bandă de la 160 la 6 metri, plus o a doua staţie pe 80, 40 şi 20 de metri şi pe alte benzi în cazul în care situaţia o va permite din punct de vedere tehnic.  Aşadar se va putea opera simultan în CW şi SSB. Yaesu va pune la dispoziţie aparatura de emisie, nou-lansatele transivere FT-5000 şi cunoscutele sale amplificatoare VL-1000.
Antene
Se plănuieşte montarea următoarelor antene:
160 metri: Titanex
80 metri: două perechi de verticale sinfazate
40 metri: două array 4-square
30 metri: patru array 4-square şi un vertical
20 metri: un yagi cu 3 elemente şi un array dipol vertical cu reflector parazitic
17 metri: un yagi cu 4 elemente şi un VDA special de bandă largă cu 4 elemente
15 metri: un yagi cu 4 elemente şi un VDA
12 metri: un yagi cu 4 elemente şi un VDA
10 metri: un yagi cu 6 elemente, unul cu 3 elemente şi un VDA
6 metri: un yagi cu 7 elemente cu capabilitate EME
Echipa
Un mare număr de operatori din 13 ţări diferite DXCC figurează deja pe lista pentru T32C, unii pentru a participa o jumătate din perioada de activitate, alţii pentru întreaga perioadă. Vor fi 30 de operatori în permanenţă în locaţia expediţiei. Numărul operatorilor a fost determinat de dorinţa de a putea activa toate staţiile în orice moment în care benzile sunt deschise. Mulţi dintre aceşti operatori au luat parte anterior la DXpediţiile organizate de FSDXA.
(Conform buletinului de presă nr. 3 datat 3 august 2011 echipa va fi formată din 41 de operatori: G3NUG (liderul DXpediţiei), G3SVL (co-lider), G3WGV (co-lider), DG1CMZ, DK1II, DK7YY, EI5DI, EI9FBB, F2JD, F5VKT/G3YBY, FM5CD, G0LMX, G0OPB, G0VJG, RG3RWL, G3SVK, G3UML G3UNA, G3USR, G3WGN, G3WPH, G3XTT, G4AXX, G4DRS, G4FAL, G4IUF, G4LDL, G4TSH, G7VJR, GM3POI, GU4YOX, JA1RJU, K4SV, KG4UVU, MD0CCE, N6HC, N6OX,  ON7RU, PA3EWP, W3EF şi WF5T.)
Toate detaliile suplimentare şi ultimele ştiri pot fi găsite pe saitul www.t32c.com Se pot găsi acolo previziuni de propagare, informaţii despre insulă, logul online al expediţiilor anterioare ale FSDXA 9M0C, D68C, 3B9C, 3B7C şi viitorul log pentru T32C, planul de frecvenţe pe moduri de lucru, harta azimutală cu T32 în centru, metodele de obţinere a unei confirmări, orele de răsărit şi asfinţit  etc. etc. Radioamatorii sunt invitaţi să completeze sondajul privind benzile şi modurile de lucru în care au nevoie de T32. Rezultatele sondajului îi vor ajuta pe expediţionari să-şi întocmească planul de operare.
Sponsori
După cum s-a mai menţionat, Yaesu a acceptat deja să devină sponsorul global al DXpediţiei T32C. Echipa a folosit echipament produs de Yaesu în toate DXpediţiile sale cu începere din 1998. Distribuitorii Martin Lynch & Sons şi Nevada Radio vor sponsoriza din nou DXpediţia şi echipa este deosebit de recunoscătoare pentru sprijinul lor constant.
Organizatorii aşteaptă şi contribuţia sponsorilor individuali. Cu un proiect de o asemenea anvergură o cantitate mare de echipament, antenele şi alte materiale trebuie să ajungă pe insulă. Five Stars DXers Association solicită sponsorizări din partea cluburilor DX, a societăţilor şi persoanelor individuale. Toţi membrii DXpediţiei suportă propriile lor cheltuieli de călătorie, cazarea şi întreţinerea pe insulă şi contribuie din buzunarul lor la cheltuielile de logistică. Banii obţinuţi din sponsorizări vor fi folosiţi pentru a acoperi costul echipamentului, al antenelor, al cablului coaxial, al calculatoarelor şi al accesoriilor, împreună cu cheltuielile de expediere şi asigurare a acestora din Europa pe insula Christmas şi retur. Puteţi face donaţii personale pe pagina dedicată donaţiilor.
*   *   *
Lumea văzută de pe insula Christmas

Alte articole pe blog despre ins. Christmas şi expediţiile FSDXA:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved