13 September 2011

Antena vestimentară
Se presupune că antena are rolul de a îmbunătăţi comunicaţiile dintre soldaţi şi mobilitatea lor.
Cercetătorii americani au creat antene de radio care pot fi cusute direct în îmbrăcăminte. Echipa de la Ohio State University a construit un prototip folosind film de plastic şi fire metalice. Oamenii de ştiinţă au anunţat în Jurnalul IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, cea mai mare asociaţie profesională din lume, dedicată progresului tehnologiccă raza de acţiune a sistemului este de patru ori mai mare decât aceea a unei antene convenţionale purtate pe corp. Tehnologia are potenţial de aplicabilitate în numeroase domenii, dar este destinată în primul rând utilizării sale în armată.

«Scopul nostru principal este îmbunătăţirea  gradului de fiabilitate a comunicării şi mobilitatea militarilor, dar aceeaşi tehnologie poate funcţiona şi în cazul ofiţerilor de poliţie, al pompierilor, al astronauţilor, fiind utilă tuturor celor care trebuie să aibă mânile libere pentru activităţi importante», a spus Chi-Chih Chen, unul dintre cercetători.

Ideea ascunderii antenelor nu este nouă. Industria telefoanelor celulare a trecut de la antene exterioare la cele incastrate în interiorul aparatelor.
Dar în vreme ce majoritatea fabricanţilor au reuşit să incorporeze antenele fără prea mare greutate, Apple a întâmpinat dificultăţi.  Atunci când în vara trecută a fost lansat iPhone 4 unii utilizatori au reclamat probleme de recepţie. Carcasa telefonului, construită din oţel inox, joacă totodată şi rolul de antenă. Utilizatorii au descoperit că prin apucarea telefonului în mână pielea lor scurtcircuita antena, cauzând scăderea nivelului semnalului recepţionat. 
Aceasta nu a constituit o problemă pentru echipa de la Universitatea din Ohio, dat fiind că antena prototipului este încastrată în film din plastic, care apoi este cusută în îmbrăcăminte, folosindu-se o maşină obişnuită de cusut.
Pentru a se asigura că semnalul este puternic şi că antena este multidirecţională savanţii au plasat mai multe antene într-o haină – în faţă, în spate şi pe ambii umeri. Acestea interacţionează prin intermediul unui dispozitiv de control computerizat pentru a sesiza mişcările corpului, comutând emisia pe antena cea mai optimă la momentul respectiv.
Confirm estimării creatorilor săi tehnologia ar costa circa 200 USD (120 de lire sterline) pentru implementarea sa în îmbrăcămintea unei persoane, dar se prevede că preţul va scădea pe măsură ce va începe aplicarea ei pe scară largă.
(Sursă: saitul BBC News Technology)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved