23 August 2011

Insula Malpelo,o destinaţie istorică


Insula este situată în Oceanul Pacific la circa 378 km. de coasta Columbiei. O expediţie organizată de DX Radio Amateur Club (DXARC)  din Columbia este programată pentru perioada 22 ianuarie - 6 februarie 2012. Echipa internaţională va fi formată de 16 operatori din opt ţări. În acest moment Malpelo figurează pe locul 12 în lista celor mai dorite 100 entităţi DXCC în sondajul realizat de THE DX MAGAZINE.
Conform ştirilor primite de la Jorge Prieto HK1R, liderul expediţiei, echipa va pleca din Buenaventura, Columbia în ziua de 22 ianuarie şi în funcţie de starea mării şi a condiţiilor de debarcare speră să apară în eter cu indicativul HK0NA la 36 de ore de la debarcare. Se va lucra în SSB, CW şi moduri digitale pe benzile de la 160 la 6 metri, inclusiv în EME.
Malpelo este o insulă nelocuită, cu excepţia unui mic post militar al armatei columbiene, înfiinţat în 1986. Vizitatorii au nevoie de o permisiune scrisă din partea Ministerului Ecologiei din Columbia pentru a pune piciorul pe insulă. În iulie 2006 insula Malpelo a fost declarată de UNESCO sit al patrimoniului universal.
În 1969 12 radioamatori – inclusiv preşedintele ARRL din acea vreme Bob Dennison W0DX/VP2VI (SK) - au realizat o DXpediţie pe insula Malpelo, şi au întâlnit piraţi şi rechini. Relatarea acelei expediţii (cu o mulţime de fotografiipoate fi citită la această adresă.


(Sursă: saitul ARRL) 
Aceasta este prima semnalare a viitoarei expediţii, asupra căreia voi reveni pe măsură ce ne apropiem de perioada ei de activitate. Saitul expediţiei poate fi vizitat la adresa http://hk0na.com - nota mea, YO4PX


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved