08 August 2011

Beethoven şi reflexia pe Lună
Artista plastică avangardistă Katie Paterson a făcut echipă cu radioamatorii pentru a realiza reflexia de pe Lună a cunoscutei Sonate a Lunii compusă în 1801 de Ludwig van Beethoven (Sonata pentru pian nr. 14 op.27 în do diez minor). În articolul publicat de ziarul The Guardian şi în videoul de mai jos artista relatează procedeul prin care piesa muzicală a făcut călătoria EME, fiind «tradusă» în semnale Morse, transmisă în direcţia satelitului natural al Pământului, reflectată de pe suprafaţa acestuia şi apoi recepţionată de amatori. 


În acest scop Katie Paterson a transpus Sonata notă cu notă, măsură cu măsură în literele corespondente ale acesteia din notaţia muzicală literală (vezi despre notaţia muzicală silabică şi literală în Wikipedia - nota mea, YO4PX)
Mesajul obţinut a fost transmis de la o staţie de radioamator din Southampton, Marea Britanie, iar ecoul de pe Lună a fost recepţionat de un radioamator din Suedia. Între transmisiune şi recepţie s-a intercalat o întârziere de 2,5 secunde, dat fiind că mesajul a parcurs în drumul până la Lună şi retur distanţa totală de 768.798 km. 

Lovindu-se de suprafaţa Lunii anumite părţi ale mesajului telegrafic s-au pierdut în craterele Lunii.  Semnalele rămase, recepţionate pe Pământ au fost retraduse în litere de către 11 entuziasti ai modului de lucru EME implicaţi în proiect. Katie Paterson a retranspus apoi aceste litere în note muzicale, producând o piesă virtual nouă,  «alterată selenar», care a fost «interpretată» de un pian mecanic digital marca Disklavier. 
Un fragment al piesei rezultate poate fi ascultat la această adresă, dând clic pe  «play» în josul paginii la extract: play / stop
(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Southgate AR News, saitul Katie Paterson, Wikipedia)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved