31 July 2011

Un radioamator la televiziunea australiană

În 29 iulie 2011 Martin Luther VK7GN din Richmond, Tasmania a apărut la televiziunea australiană ABC în emisiunea «Colecţionari» şi le-a vorbit telespectatorilor despre colecţia sa de QSL-uri – se pare cea mai bogată din Australia –, dar a folosit această ocazie pentru a prezenta în câteva cuvinte şi pasiunea sa de 37 de ani, radioamatorismul, prieteniile pe care le-a legat prin intermediul acestuia, concursurile de radioamator la care a participat.

Pe saitul postului TV sub filmul de 3:09 minute s-a publicat şi un rezumat al acestuia:
»Radioamatorul Martin Luther, cunoscut şi ca VK7GN de colegii săi, este regele colecţionarilor de QSL-uri. În anii de început un QSL era trimis de operatorii radio pentru a confirma faptul că o emisiune radio a fost transmisă sau recepţionată, dat fiind că pe atunci contactele era deosebit de incerte. În zilele noastre gradul de siguranţă este mult mai mare, cărţile de confirmare QSL rămănând o dovadă fizică a unei comunicaţii radio şi un trofeu de colecţie pentru cel care le primeşte.
În esenţă QSL înseamnă «Confirm recepţionarea transmisiunii» sau «Poţi să confirmi recepţionarea transmisiunii mele?». Un QSL arată ca o carte poştală care îl identifică pe operator şi conţine indicativul său. Pe verso pot fi înscrise data şi ora transmisiunii, contactul şi calitatea semnalului corespondentului. Pe QSL-ul lui Martin este tipărită o caricatură a sa, care îl reprezintă cu un zâmbet larg pe faţă, aşezat la biroul staţiei sale. Din toate imaginile de pe QSL-uri lui Martin îl plac cel mai mult cele care înfăţişează desene. Multe QSL-uri conţin informaţii despre profesiunea operatorului radio, preferinţele sau necazurile sale, cum ar fi de pildă QSL-ul amuzant al unui radioamator finlandez confuz şi frustrat, sau al unui operator elevţian mare amator de vinuri.
Martin a devenit radioamator la vârsta de 13 ani, şi-a construit un aparat cu cristal şi a fost într-atât de fascinat de rezultat încât pentru el radioamatorismul a devenit un hobby pe viaţă.»
Martin relatează în cadrul emisiunii că în anii ’60 comunicaţiile de amator puteau străbate graniţele, politice sau de altă natură (spre deosebire de alte comunicaţii, care erau cenzurate sau imposibile). El a vorbit cu amatori aflaţi dincolo de Cortina de fier – ruşi, cehoslovaci etc. QSL-urile sosite din acele ţări erau pe hârtie de slabă calitate şi majoritatea erau ştampilate, şi nu tipărite. Dar valoarea lor constă în legătura realizată, calitatea hârtiei fiind o reflectare a ceea ce se întâmpla în ţara respectivă în momentul QSO-ului.
O asemenea colecţie necesită şi un sistem de evidenţă bine pus la punct. Unele dintre QSL-uri sunt pentru el deosebit de valoroase, cum ar fi aceea a staţiei G3VBX, care a lucrat în sau lângă castelul Caernarvon cu ocazia investiturii alteţei sale regale Prinţul de Wales în 6 iulie 1969. Pe vremea aceea Martin era tânăr student al Universităţii din North Wales şi fotografia de pe QSL îl înfăţişează alături de ceilalţi operatori.
VK7GN recunoaşte că radioamatorismul e un hobby care poate deveni deosebit de acaparant. Este pasionant, experimental şi este totodată o cale de socializare, în măsura în care operatorul doreşte să fie astfel.  Printr-o pasiune împărtăşită se pot realiza legături interesante şi se pot lega prietenii de o viaţă.
Participarea lui Martin în emisiunea postului Australian Broadcasting Corporation a fost semnalată pe QRZ.com, Southgate AR News, pe saitul RSGB, al asociaţiei naţionale Wireless Institute of Australia (WIA), pe eHam, precum şi pe numeroase alte saituri de radioamator.
Filmul poate fi vizionat la această adresă.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved