12 July 2011

OSCAR 1 şi sateliţii de amator aniversează 50 de ani
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la istorica lansare a lui OSCAR 1, primul satelit de amator, construit de amatorii din California. Satelitul de rezervă, acum din nou operaţional, a fost expus la Dayton şi poate fi văzut în videoul de mai jos.
«OSCAR 1 a transmis HI în telegrafie pe 144,9830 MHz tuturor radioamatorilor din lume. A avut o greutate de 4 kg. şi măsura 30 de centimetri. S-au construit trei exemplare: unul a fost lansat în spaţiu în ziua de 12 decembrie 1961, al doilea este expus la Muzeul Smithsonian al Aerului şi Spaţiului din Washington, DC,
iar al treilea a fost până recent depozitat într-o vitrină  aflată la primul etaj al sediului central al ARRL din Newington.
Ideea de a repune în funcţiune satelitul din Newington după 50 de ani îi aparţine inginerului de testări de laborator al ARRL Bob Allison WB1GCM. Uşor de zis, greu de făcut, piesele originale au suferit deprecieri din cauza trecerii timpului. Dat fiind că literatura tehnică despre satelit lipsea, s-au găsit unele informaţii în articolele publicate în revistele QST şi CQ în 1962.
După multe încercări şi eşecuri managerul staţiei W1AW Joe Carcia şi Allison au reuşit să-l facă pe OSCAR 1 să transmită semnale pe 145 MHz, exact cum transmitea şi satelitul original. În onoarea aniversării celor 50 de ani satelitul repus în funcţiune, conectat la o sarcină artificială, lucrând la putere redusă, va fi expus la standul ARRL EXPO de la Dayton Hamvention în zilele de 20-22 mai 2011.
OSCAR 1 a deschis calea spre lumea comunicaţiilor prin sateliţii de amator. Acum, după 50 de ani operatorii radio continuă să construiască şi să lanseze sateliţi care funcţionează prin modalităţi la care proiectanţii nu puteau decât să viseze!, a comentat Carcia.»
(Extras din articolul publicat pe saitul ARRL la 11 mai 2011, care poate fi citit la această adresă.)



(Surse: saitul ARRL, Southgate AR News, YouTube, poza de pe Wikipedia) 

Articol educaţional despre sateliţii de amator:
INIŢIERE ÎN LUCRUL CU SATELIŢII DE AMATOR
Partea I-a şi Partea a II-a
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved