05 June 2011

U.E. va recomanda zone libere de radiofrecvenţă!
Comisia pentru mediul înconjurător a Adu-nării parlamentare a Consiliului Europei a dat publicităţii un raport întitulat «Pericole potenţiale ale câmpurilor electromagnetice şi efectul lor asupra mediului înconjurător». Documentul, prezentat în 6 mai 2011, conţine recomandări care, în cazul adoptării sale, ar putea avea implicaţii majore asupra comunicaţiilor fără fir şi, într-o măsură mai redusă, asupra staţiilor de radiodifuziune şi a oricăror emiţătoare de radiofrecvenţă din Uniunea Europeană. 
În legătură cu standardele sau valorile-limită pentru emisiunile de câmpuri electromagnetice de toate tipurile şi frecvenţele comisia care a pregătit raportul recomandă ca să se aplice principiul «valorilor în mod rezonabil cât mai coborâte ce se pot obţine». Aceasta se referă atât la efectele aşa-numite termale cât şi la efectele biologice ale emisiunilor sau radiaţiilor electromagnetice.
Raportul este totodată printre primele care acordă credibilitate unui fenomen care a fost primit multă vreme cu scepticism de majoritatea oamenilor de ştiinţă şi de cercetători. Paragraful 8.1.4 al raportului recomandă statelor membre ale Consiliului Europei să acorde o atenţie deosebită nevoilor persoanelor pe care le numeşte «elecrosenzitive». Este vorba de oameni care pretind că suferă de un sindrom sau de o intoleranţă la câmpurile electromagnetice. Raportul sugerează introducerea unor măsuri speciale pentru protejarea acestor persoane.  Măsurile includ crearea de zone libere de radiaţii, în care nu acţionează reţeaua de comunicaţii fără fir.  Rămâne de văzut care ar putea fi efectele acceptării şi implementării recomandărilor asupra operaţiunilor de radioamator.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: Amateur Radio Newsline 1763/27.05.2011 preluat pe forumul QRZ.com. Materialul a fost preluat în 8 iunie şi pe saitul Southgate AR News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved