01 May 2011

O nouă lucrare educaţională pentru radioamatorii YO:
Ghidul DX-manului începător
La 15 ianuarie 2011 Bryce K. Anderson K7UA, membru al Utah DX Association lansa pe internet lucrarea The New DXer's Handbook. Destinat iniţial potenţialilor noi DX-mani ai asociaţiei sale materialul devine din ce în ce mai cunoscut pe plan internaţional, mai ales după ce Randy Johnson W6SJ l-a inclus printre instrumentele de studiu utile pe saitul DX Code of Conduct (prezentat şi radioamatorilor YO în articolul «Un nou cod de comportament pentru DX-mani»).
În aprilie 2011 Bryce mi-a acordat cu amabilitate permisiunea de a traduce Ghidul în limba română şi de a-l publica pe internet, cu intenţia ca acesta să poată ajunge mai uşor şi la cunoştinţa radioamatorilor YO care se iniţiază în domeniul captivant al DX-ului. Cu modestie autorul îşi numeşte Ghidul «abecedar». La dimensiunea sa lucrarea nici nu-şi propune să epuizeze domeniul vast al subiectului, despre care s-au publicat cărţi de sute de pagini, cum ar fi de pildă The Complete DX’er de Bob Locher W9KNI. Fără îndoială însă cei aflaţi la început de drum vor găsi în paginile sale virtuale numeroase sfaturi şi informaţii utile, care să-i ajute în realizarea dorinţei lor de a lucra DX. 

Se spune că «pentru un nou-născut toate bancurile sunt noi». Atunci când Bryce îşi adresează cărticica «noului DX-man», începătorului, şi nu neapărat «tânărului DX-man» cred că o face în ideea că la nicio vârstă nu e prea târziu să te laşi cotropit de pasiunea legăturilor la mare distanţă, după ce până acum ai explorat poate alte faţete ale hobby-ului. Pe bună dreptate el scrie în întroducerea broşurii: «Fiecare DX-man de succes a fost la un moment dat un începător».
Lucrarea este structurată pe 9 capitole: 

Ascultarea, secretul succesului în lucrul DX
Clusterul DX, noţiuni de bază 
The DX Century Club, citadela lucrului DX 
Uneltele DX-manului 
Operaţiuni în split - Cum să te faci auzit în pailap 
Propagarea DX, noţiuni de bază 
Fonetizarea 
Arta schimbului de QSL-uri 
Informaţiile în lucrul DX

Deşi diplomele DXCC sunt amintite frecvent în Ghid, autorul nu le prezintă ca fiind unicul scop al acestei laturi a radioamatorismului. Vorba Veteranului din scrierile lui Hugh Cassidy WA6AUD publicate în vestitul său The West Coast DX Bulletin în anii ’70: «A lucra DX este o stare de spirit» şi «Pe un DX-man nu-l judeca după ce a lucrat, ci după felul său de a fi şi de a gândi».

Ca traducător trebuie să spun că munca la realizarea acestei versiuni – se pare prima în limbă străină publicată până acum – a fost cât se poate de agreabilă. Scrisă într-un limbaj simplu, direct, într-o engleză americană pragmatică şi concentrată, lucrarea este un îndreptar care găzduieşte suprinzător de multe indicaţii bazate pe propria experienţă de DX-man a autorului, dar şi numeroase trimiteri (linkuri) spre surse de informaţii din cele mai diverse domenii ale lucrului DX şi ale radioamatorismului în general.
Mi-am permis să adaug la textul originar câteva poze, precum şi o serie de linkuri către articole şi traduceri proprii publicate de mine, cum ar fi «Noua armă – căştile N-C», cele trei părţi ale articolului «Totul despre DXCC»«Errare humanum est», «Reţeaua de balize IARU», «Hugh Cassidy şi eternele enigme ale DX-ului», cu intenţia de a completa într-o formă mai elaborată temele propuse de autor.
Sper din inimă ca această lucrare să devină un imbold şi un prim pas pentru noii (dar şi pentru mai vechii) radioamatori, deschizându-le o uşă spre minunata lume a DX-ului.

La fel ca şi Practicile de operare de ON4WW şi Ghidul de conversaţie pentru radioamatori în 6 limbi, Ghidul DX-manului începător este publicat pe o pagină separată de blogul principal şi este accesibil din meniu, dar şi direct la adresa  http://ghiduldx-manului.blogspot.com
Doresc tuturor cititorilor lectură şi utilizare plăcută!
73 şi cele mai frumoase DX-uri!

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved