16 April 2011

Primul duet muzical SSI-Terra

Astronauta Cady Coleman KC5ZTH aflată pe Staţia spaţială internaţională şi muzicianul Ian Anderson, fondatorul trupei rock Jethro Tull au colaborat pentru a realiza primul duet muzical ISS-Terra din istorie. 
Inginerul de zbor Coleman cântă la flaut de plăcere. Ea şi Anderson au interpretat un fragment dintr-un bourréîntr-un aranjament muzical pe care Anderson şi Jethro Tull l-au prezentat publicului în timpul turneului în Statele Unite al formaţiei din 1969, în ziua în care Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe Lună.
Coleman şi-a cântat partea din duet la înălţimea de 220 de mile deasupra Pământului, în vreme ce Anderson se afla în localitatea Perm, in cadrul unui turneu în Rusia. Cele două segmente ale înregistrării au fost mixate pentru a forma piesa prezentă acum şi pe YouTube şi postată în josul paginii.
Interpretarea lui Coleman şi Andreson a fost dedicată celor 50 de ani ai zborului spaţial şi aniversării primei lansări a unui om în spaţiul cosmic. Cosmonautul Iuri Gagarin a realizat această performanţă la 12 aprilie 1961.

* bourré: formă muzicală şi dans de origine franceză din secolul al XVII-lea, asemănătoare gavotei. Mari compozitori ca J. S. Bach, Chopin si Handel au folosit forma bourré-ului în creaţiile sale. Dansul supravieţuieşte până în zilele noastre în Auvergne şi a fost «exportat» cu succes în Marea Britanie şi în alte ţări, forma sa muzicală fiind folosită şi de unele trupe de pop şi rock - nota mea, YO4PX


(Surse: saitul ARRL, AR Newsline, Wikipedia)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved