29 March 2011

Un om şi un câine salvaţi cu ajutorul radioamatorilor
Un navigator în vârstă de 77 de ani şi câinele său sunt acum în siguranţă, după ce ambarcaţiunea pe care se aflau, vasul Gloria Jean de 9 metri a plutit în derivă mai multe zile pe o mare agitată în largul coastelor mexicane.  Vasul se afla în drum spre Tahiti.
Apelul de ajutor lansat de pe vas a fost recepţionat pe 14300 kHz de un radioamator din Stonewall, Texas, Rex Weinheimer KC5AGO, un membru al Maritime Mobile Service Net (MMSN). «Am auzit pe cineva chemând, dar nu prea înţelegeam ce spune. Condiţiile radio erau atât de groaznice încât nu puteam aprecia starea mentală a celui care cerea ajutor». a relatat el postului ABC. După circa 10 minute de încercări Rex a înţeles că un om se afla pe un vas în dificultate, cu pânzele şi catargele rupte.
Radioamatorul a anunţat prin intermediul reţelei MMSN Garda de coastă americană şi mexicană, care au trimis pentru salvarea navigatorului şi a câinelui său un elicopter MH-60 Jaywhawk şi un avion C-130 Hercules. Echipa de salvare a avut de înfruntat valuri de 5 metri şi un vânt puternic. «Vântul îndepărta vasul de mine în timp ce încercam să ajung la el. A fost o provocare pentru mine să înot prin valurile acelea uriaşe», povesteşte Mike Linehan, tehnicianul aviaţiei Gărzii de coastă.  Comunicarea cu navigatorul a fost iniţial dificilă, apoi s-a constatat că el nu avea aparatul auditiv fixat în ureche. În tot timpul zborului spre San Diego câinele a stat cuibărit în poala stăpânului său. Vasul nu mai avea carburant, nici alimente, apa potabilă şi echipament de salvare.
Lee Langford KG4DZN, controlorul de trafic al MMSN a relatat ARRL-ului că prin eforturile combinate ale mai multor staţii din reţea s-a putut evalua situaţia şi poziţia vasului aflat în dificultate. Langford a adresat mulţumiri radioamatorilor pentru a fi participat la retransmiterea mesajelor şi pentru asigurarea unei frecvenţe neperturbate. «Fără ei această salvare nu ar fi fost posibilă», a adăugat Lee, iar Rex Weinheimer KC5AGO a spus: «Este cu adevărat un lucru minunat să poţi ajuta pe cineva. Radioamatorismul este bazat pe serviciu în slujba semenilor.»
Maritime Mobile Service Net coordonează şi retransmite trafic pentru staţii maritim-mobile şi pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea pe vase în largul mărilor. Reţeaua operează pe 14300 kHz în USB - o frecvenţă omologată ca Center of Activity frequency – în colaborare cu reţelele înrudite Intercontinental Traffic Net şi Pacific Seafarer’s Net.
Iată şi filmuleţul despre salvare postat sub articolul «Un om în vârstă şi câinele său salvaţi de pe mare» publicat la 23 martie 2011 de ABC News sub semnătura lui Jennifer Harrison.
(Din păcate acest video nu mai este disponibil)
(Surse: ABC News, saitul ARRL)
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved