16 March 2011

Radioamatorism în Beijing
Aproape 20% din populaţia globului este administrată din Beijing. Care este situaţia radioamatorismului în acea regiune? Un nou video pe YouTube ne ajută să ne facem o idee despre aceasta.
Imaginaţi-vă o lume în care populaţia urbană trăieşte în blocuri de 20-30 de etaje. Cum îţi poţi monta antene dacă locuieşti de pildă la etajul al 10-lea? Videoul de 38 de minute postat pe YouTube, realizat în 2008, oferă radioamatorilor din Europa, America şi Oceania  imagini dintr-o lume diferită. 



Vedem cum se ridică antenele, atât ziua cât şi noaptea, pe acoperişul unor blocuri-turn, cu cablul coaxial coborând în exteriorul blocului la apartamentul dorit. (Pentru noi cei din YO chinul escaladării blocurilor şi al montării antenelor  nu reprezintă o noutate - nota mea, YO4PX)
Filmul face trimitere şi la cutremurul care a lovit provincia chineză Quinghai la 14 aprilie 2008 şi care a ucis peste 2000 de oameni, lăsând fără adăpost şi rănind alte mii de persoane. Radioamatori din Beijing, Sichuan, Shandong, Anhui, Quinhai şi Jiangsu s-au implicat în actiunile de salvare, deplasându-se în centrul zonei calamitate. În condiţii meteo dificile ei au asigurat comunicaţiile necesare în condiţiile în care sistemul telefonic a căzut şi au ajutat la transportarea de medicamente, corturi, alimente şi îmbrăcăminte.
Primele cinci minute ale filmului pot fi eludate, deşi conţin imagini creative, fără însă a face referire directă la radioamatorism. Subtitrarea în limba engleză pare a fi realizată cu Google Translation. O listă a indicativelor radioamatorilor prezenţi în acţiune poate fi văzută la sfârşitul filmului. Urmăriţi munca membrilor clubului HAM Flower.
(Sursă: Southgate AR News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved