17 January 2011

Loguri publice în CQ WPX
Într-un articol publicat pe reputatul sait pentru concursionişti Radio-Sport.net Jamie Dupree NS3T anunţă la 27 decembrie 2010 că  WPX devine al doilea concurs important care face publice logurile tuturor participanţilor. În urma unui sondaj care a arătat sprijinul covârşitor al comunităţii radioamatorilor concursurile CQ WPX vor urma exemplul concursurilor CQ WW.
«Concursul CQ WW a făcut publice logurile de mulţi ani. Ultimele două sondaje WPX au indicat că participanţii în WPX doreau acelaşi lucru», a notat directorul concursului WPX Randy Thompson K5ZD pe blogul său. Prima tranşă de loguri WPX sunt acum disponibile pe saitul cqwpx.com pentru etapa de SSB a concursul WPX din 2010.  În total sunt 4581 de loguri, iar logurile pentru etapa de CW se prevede că vor fi publicate în cursul lunii ianuarie 2011. Thompson a anunţat decizia în ziua de Crăciun într-un scurt mesaj postat pe reflectorul CQ-Contest: «Într-un sport în care atâtea lucruri se fac în mediul privat al propriilor noastre staţii transparenţa logurilor deschise promovează fair-play-ul şi sportivitatea. De fapt, noi am luat decizia după sondajul din 2009, dar înainte de a o aplica a trebuit s-o introducem în regulament. Aceasta durează un an. Apoi a trebuit să procesăm logurile. Apoi am avut nevoie de asistenţă de programare.»
Deşi iniţial publicarea logurilor în CQ WW a provocat o controversă, împotrivirea s-a diminuat substanţial. În privinţa necesităţii de a publica logurile din WPX Thompson a spus că motivul principal îl constituie numărul crescând al saiturilor care analizează propagarea şi activitatea în CQ WW: «Există numeroase saituri care folosesc datele din logurile CQ WW pentru a crea grafice interesante sau analize. Dorim acelaşi lucru şi în cazul concursului WPX.»
Unii au făcut speculaţii că toate concursurile organizate de CQ Magazine se vor îndrepta în aceeaşi direcţie de publicare a logurilor, în vreme ce ARRL a păstrat până acum tăcerea în această chestiune. Un aspect important pe care l-a menţionat K5ZD se referea la ajutorul oferit de programatorul David K2DSL, prin care adresele de e-mail şi adresele de reşedinţă ale participanţilor au putut fi păstrate confidenţiale.

Decizia a fost anunţată astfel pe saitul CQ Magazine:
«Începând cu 2010 concursul CQ WPX va face publice logurile, aceasta constituind o continuare a eforturilor noastre de a asigura concursului o mai mare transparenţă şi de a permite participanţilor să studieze logurile, pentru a dobândi o imagine mai clară a diferitelor strategii şi tehnici de concurs.
Observaţii:
  • Logurile de control nu vor fi făcute publice. Acestea au fost prezentate cu scopul de a ajuta comitetul concursului şi nu apar în rezultate cu scoruri.
  • Adresele de reşedinţă şi de e-mail au fost eliminate. Acolo unde a fost posibil am încercat să găsim adrese de e-mail  şi în comentariile participanţilor (soapbox) şi să le eliminăm şi pe acestea, cu scopul de a proteja caracterul lor privat.
  • Logurile publicate sunt cele folosite în procedura de verificare a acestora.
  • Toate logurile sunt în format Cabrillo. Le puteţi citi folosind orice editor de text.
Logurile WPX SSB 2010 pot fi văzute aici.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: Radio-sport.net, CQ Magazine)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved