22 January 2011

Arabia saudită interzice blogurile neautorizate
- O paralelă şi un avertisment -

Interdicţia include şi saiturile de ştiri online. Ministrul saudit al Culturii şi Informaţiei a anunţat că toţi administratorii saiturilor trebuie să fie cetăţeni saudiţi, să aibă peste 20 de ani, să fie absolvenţi de liceu, iar saitul trebuie să conţină  îndemnuri de aderare la Islam şi la respectarea strictă a legii islamice Sharia.
Noul decret pune blogurile sub jurisdicţia Legii presei şi publicaţiilor. Conform noii reglementări ministerul va lua în considerare acordarea de autorizaţii blogurilor şi saiturilor de ştiri electronice numai «acelor persoane care le merită.»
Decizia a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi a fost primită cu critici pe plan naţional şi regional. «Este clar că ministerul doreşte să-şi extindă controlul peste tot ce există. Asta nu constituie o supriză, autorităţile guvernamentale sunt cunoscute în general pentru  obsesia lor de a controla totul», scrie Ahmed Omran pe blogul său Saudi Jeans.
Decretul interzice cetăţenilor saudiţi să scrie pe bloguri şi saituri despre «ştiri», dar le permite să trateze subiecte care nu au acest caracter. Chatroom-urilor li se atrage atenţia să se înregistreze înainte de a folosi reţelele de socializare.  Printre scopurile pe care le serveşte noua lege se numără şi «protejarea societăţii de malpraxisul în publicistica electronică», a spus ministrul. Noua lege acordă guvernului dreptul de a închide orice sait sau entitate media care încalcă articolele menţionate în decret, iar cei care le încalcă vor fi amendaţi. Noile bloguri, saituri de ştiri, saituri care prezintă pe teritoriul Arabiei Saudite materiale audio şi video, reclame electronice şi transmisiuni prin intermediul telefoanelor mobile vor intra în categoria publicaţiilor electronice. Toţi deţinătorii de autorizaţii sunt obligaţi acum să înscrie datele autorizaţiei lor pe saituri pentru a-şi dovedi dreptul de a deţine un sait. Noile reglementări cer tuturor saiturilor de ştiri şi blogurilor să furnizeze informaţii detailate privind compania web care le găzduieşte, ceea ce lasă de bănuit că la cererea autorităţilor aceste companii vor putea închide unele saituri pe care le găzduiesc. Libertatea de expresie din Arabia Saudită era oricum grav încălcată înaintea apariţiei legii, astfel că bloggerii sunt deosebit de nemulţumiţi de înăsprirea gradului de monitorizare şi control instituit de guvern.
(Sursă: Southgate AR News, poza de pe saitul Saudi Jeans)

*   *   *

Comparând situaţia din Arabia Saudită cu aceea din România putem afirma că în general noi ne bucurăm (încă) de libertate de exprimare, ceea ce nu este însă valabil şi pentru radioamatorii membri ai unor cluburi afiliate la FRR, organizaţie în care continuă să se manifeste puternice reflexe totalitare. Un exemplu elocvent al acestor reflexe (dintre numeroasele posibile) este cenzura exercitată de Consiliul de administraţie al Federaţiei Române de Radioamatorism. Conducerea a instituit un embargou total asupra publicării respectiv prezentării în organele sale de media (QTC, revista «Radiocomunicaţii şi radioamatorism», saitul oficial al FRR) a oricăror idei şi materiale care nu sunt conforme cu poziţia «oficială» a conducerii.  Mai mult decât atât, embargoul se aplică şi anumitor persoane indezirabile anumitor membri ai CA sau CA-ului în ansamblu. Pe saitul oficial al FRR administratorul acestuia YO4RST înscrie sau elimină informaţii după bunul său plac (conform declaraţiei secretarului FRR), în funcţie de simpatiile şi antipatiile sale personale.
Am propus secretarului ca în această situaţie antetul FRR să fie eliminat de pe saitul oficial şi atunci administratorul va putea să publice respectiv  să ignore în nume propriu, pe saitul său devenit personal, orice informaţie pe care o doreşte. Propunerea mea a fost primită cu cunoscuta tăcere asurzitoare.

Şi mai grav, conducerea FRR refuză să-i informeze corect şi la vreme pe radioamatorii YO în privinţa deciziilor pe care le ia pentru ei şi în numele lor în şedinţele Consiliului de administraţie şi în adunările generale anuale. (Acum, după aproape un an de la publicarea pe saitul oficial a ultimului proces-verbal, FRR binevoieşte să relateze în sfârşit în revistă, telegrafic şi incomplet, despre ce s-a discutat în şedinţa CA din 24 noiembrie 2010.) Aceeaşi absenţă a spiritului democratic se manifestă şi în refuzul abuziv al preşedintelui V. Niculescu YO7FT şi a  secretarului general V. Ciobăniţă YO3APG de a răspunde întrebărilor radioamatorilor din YO, de a discuta cu anumiţi radioamatori, condiţionând disponibilitatea lor de ataşamentul acestora faţă de  actualii «şefi», de a da explicaţii în chestiuni importante care privesc întreaga comunitate, de a respecta şi aplica legile ţării şi legile europene. Felul în care sunt cheltuiţi banii organizaţiei, proveniţi din fonduri de la minister si din alte surse, este un mister pentru imensa majoritate a membrilor comunităţii. Din această cauză FRR este o organizaţie din în ce mai anacronică, închistată în sine şi în limitele strâmte ale intereselor personale ale salariaţilor săi plătiţi din bani publici - dar şi a celor care beneficiază în mod indirect de aceste fonduri prin bunăvoinţa conducerii.

Nu am absolut nici o îndoială că, dacă ar avea ocazia şi posibilitatea, aceste persoane cu năravuri autoritariste ar institui în radioamatorismul românesc un control total asupra întregii prese libere, neaservite «puterii» – atâta câtă ea mai există. Nu este întâmplător că preşedintele FRR năzuieşte să poată suspenda autorizaţii emise de ANCOM dacă, dintr-un motiv sau altul, persoana, activitatea şi acţiunile unora dintre radioamatori nu i se par suficient pe gustul său - o cale larg deschisă bunului plac şi tuturor abuzurilor. (Vezi Un interviu ratat cu V. Niculescu YO7FT, preşedintele FRR.) Rămâne de văzut câtă vreme va mai tolera comunitatea radioamatorilor YO această clică antidemocratică la conducerea organizaţiei. Părerea mea este că a sosit demult momentul ca ea să plece şi să predea în sfârşit soarta radioamatorismului din România în mâinile unor persoane competente, oneste şi educate în spiritul respectului faţă de lege şi democraţie. 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved