30 April 2010


Iniţiere în lucrul cu sateliţii de amator
de John Heath, G7HIA

Acest articol a fost publicat în martie 2007 în RadCom, revista radioamatorilor britanici şi a fost preluat recent pe saitul AMSAT-UK. Mulţumesc d-lui Giles Read G1MFG, editor tehnic al RadCom pentru amabila permisiune de a-l publica în traducere românească.
PARTEA I-A

29 April 2010

Ziua de naştere a lui Samuel Morse

                                                                 Telegraful original al lui Morse 

27 April 2010

Planuri pentru o expediţie pe ins. Jarvis (KH5)

Radio Expeditions Inc., organizatorul DXpediţiei VP6DX pe insula Ducie, care a realizat numeroase noi recorduri, plănuieşte o majoră DXpediţie pe insula Jarvis (KH5) în cursul lunii noiembrie 2010.

26 April 2010

Expediţie majoră pe insulele Orkney de sud

Echipa  Microlite Penguins DXpedition va activa insulele Orkney de sud (DXCC VP8/O, IOTA AN-008) între 27 ianuarie şi 8 februarie 2011. S-a asigurat un transport antarctic sigur şi de încredere cu cunoscutul vas RV Braveheart, care a mai fost angajat pentru transportarea unor DXpediţii majore. Activitatea se va desfăşura pe toate benzile de unde scurte de la 160 la 10 metri în SSB, CW şi RTTY.

25 April 2010

UN ZÂMBET Î ETE (16)
Incredibil .... dar adevărat
În revista "Academia Caţavencu" a fost prezentă ani de zile o rubrică intitulată "Aberaţia de libertate". În acelaşi spirit au fost colecţionate şi anunţurile de mai jos, publicate în ziarele americane, primite de la Jim, AA0MZ. (tks)


24 April 2010


9 mai - ziua Europei în eter

23 April 2010

Baliza R1ANF este operaţională

22 April 2010

Expoziţie despre radioamatorism în Parlamentul european
Între 26 şi 30 aprilie 2010 societăţile de radio vor furniza informaţii despre serviciul de radioamator în clădirea Parlamentului european.
Sub motto-ul «O societate care beneficiază de radioamatorism» şi sponsorizată de Birgit Sippel, membră a Parlamentului european, care sprijină scopurile şi susţine importanţa socio-politică a radioamatorismului, expoziţia va oferi vizitatorilor posibilitatea de a se informa despre acest serviciu.
În apărarea dreptului la antenă
Radioamatori implicaţi în lupta continuă pentru a asigura condiţii rezonabile construirii unor antene au înfiinţat în California o nouă entitate juridică autorizată primirii de donaţii deductibile din impozitul pe venit din partea celor care doresc să sprijine acţiunile juridice împotriva unor reglementări locale care ignoră legile federale şi statale şi continuă să pună greutăţi în faţa celor care şi-au ridicat sau intenţionează să-şi ridice antene de radioamator.

21 April 2010

Cea mai mare colecţie de QSL-uri
Jonathan Marks G8WGN a prezentat un video realizat cu ocazia vizitei sale la Radio Documentation Center din Viena, Austria. Jonathan relatează:

20 April 2010

O vizită la Muntele Athos

19 April 2010

Recepţia semnalelor din Arecibo pe YouTube
Mai multe videouri cu recepţia semnalelor EME deosebite transmise pe 432 MHz de la Observatorul din Arecibo au fost postate pe YouTube. Trei dintre ele pot fi văzute aici:
- Semnal recepţionat de  SQ3FYK cu o antenă Yagi DK7ZB cu 17 elemente
- Semnal recepţionat în 18 aprilie 2010 de ST2NH
- Semnal recepţionat de AB9LM în 17 aprilie 2010, cu o antenă Yagi cu 12 elemente şi un FT-817 fără preamplificator.

Radioamatorismul în epoca Twitterului
Pe saitul National Public Radio (NPR) dedicat radiodifuziunii publice din Statele Unite Matt Sepic a publicat un interesant articol despre felul în care este văzut radioamatorismul din afara hobby-ului:

18 April 2010

UN ZÂMBET ÎN  ETER  (15)

Zile bune, zile rele

de Paul M. Dunphy VE1DX

16 April 2010

Experimentul Arecibo, ultima oră
Se speră ca de la Observatorul din Arecibo să se realizeze o transmisiune live în timpul experimentului EME din zilele de 16, 17 şi 18 aprilie, când echipa condusă de John Taylor K1JT va transmite pe 432.045 Mhz cu o putere de 400 de waţi, folosind ca antenă telescopul-gigant al Observatorului cu un diametru de 305 metri. Se prevede că semnalele transmise din Arecibo vor fi atât de puternice încât vor putea fi recepţionate chiar şi cu un handy şi o mică antenă Yagi îndreptată spre Lună. 

15 April 2010

K4T - o expediţie ecologică


13 April 2010


Ziua mondială a radioamatorismului 2010

12 April 2010

«Dictatorii şi radioamatorismul»
publicat în CQ Magazine


11 April 2010

UN  ZÂMBET  ÎN  ETER  (14)
UMOR AMERICAN
Într-o zi un florar a venit la frizerie să se tundă. După ce a fost tuns a întrebat cât datorează, iar frizerul i-a spus: «Nu pot să accept bani de la dumneavoastră, săptămâna asta lucrez pentru comunitate.» Florarul a mulţumit şi a plecat. În dimineaţa următoare, când a venit să-şi deschidă prăvălia frizerul a găsit la uşă un bilet pe care scria «mulţumesc» şi un buchet de trandafiri.

09 April 2010

EME cu telescopul Observatorului Arecibo

08 April 2010

Doi ani irosiţi şi eternizarea în funcţii
de Francisc Grünberg, YO4PX
Articolul de mai jos, publicat înaintea Adunării generale a FRR din primăvara anului 2008 sub titlul "2008 - un an de răscruce?" se dorea o contribuţie la reformarea organizaţiei. A existat în acel moment un mare orizont de aşteptare, şi cu atât mai mare a fost dezamăgirea celor care şi-au pus speranţele în rezultatele Adunării, mai ales după vizionarea filmului realizat de YO3GW.  După alegerea "noului" Consiliu de administraţie, în care 10 dintre membri sunt "foşti" şi după trecerea a doi ani, sunt nevoit să constat cu regret că absolut toate problemele menţionate în articol au rămas nesoluţionate. Astfel că articolul s-ar putea intitula acum "2010 - un an de răscruce?", fără a se opera aproape nici o modificare şi, probabil, conducând la aceleaşi rezultate - vreau să spun, la aceeaşi absenţă a oricăror rezultate, câtă vreme conducerea FRR-ului rămâne în mâna aceloraşi persoane.

07 April 2010

O sută de articole
La trei luni de la lansare pe blog s-au acumulat 100 de articole – ceea ce înseamnă în medie mai mult de un material pe zi - unele mai scurte, altele mai consistente.  Pentru a uşura găsirea câte-unui articol sau consultarea unui grup de articole aparţinând unui anumit domeniu de interes, am clasificat aceste materiale în 7  categorii: Concursuri şi diplome,  Articole de opinie, Echipamente/Software, Umor, Întâmplări adevărate, Expediţii şi DX, Materiale educaţionale/Din istoria comunicaţiilor radio. Sumarul clasificat al articolelor se găseste pe o pagină separată, pe care este găzduit şi Calendarul DX actualizat periodic. Pe o altă pagină independentă este publicat excelentul îndreptar de trafic «Practici de operare» al lui Mark Demeuleneere ON4WW.  O noutate o constituie o selecţie din concursurile lunii în curs, extrasă de pe saitul SM3CER Contest Service, care oferă linkuri spre regulamentele concursurilor, saiturile acestora,  în unele cazuri rezultatele din anii anteriori şi data actualizării informaţiilor. Ghidul de conversaţie pentru radioamatori în şase limbi este acum republicat pe 126 de pagini în format PDF pe Google Documents. (Atenţie: pentru a scăpa de coloana verticală a articolelor micşorate din partea dreaptă şi pentru a permite astfel textului să ocupe întreg ecranul fără a-l micşora se dă clic sus în meniu pe Print.) Toate aceste pagini permanente pot fi accesate acum direct,  din bara de pe frontispiciul blogului.


06 April 2010

Prinţul Vinh San,
primul radioamator al insulei Réunion

de Jean-François Rodriguez-Nadal, F4FUC

În timpul celui de al doilea Război mondial insula Réunion era majoritar pétainistă. (Mareşalul Philippe Pétain a condus Franţa între 1940 şi 1944, în timpul ocupaţiei germane. Datorită acţiunilor sale colaboraţioniste ca şef al aşa-numitului "regim de la Vichy" a fost condamnat după încheierea războiului la moarte pentru trădare, pedeapsă comutată de generalul de Gaulle în închisoare pe viaţă. Pétainismul s-a încetăţenit ca un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacţionară - nota mea, YO4PX).
În noiembrie 1942, ca urmare a sosirii la Saint-Denis a vasului "Léopard" aparţinând Forţelor navale ale Franţei libere, insula s-a alăturat generalului de Gaulle şi lumii libere. Această raliere nu ar fi fost posibilă fără existenţa Rezistenţei. Ea era formată doar din câteva persoane. Printre ele s-a numărat şi prinţul Vinh San. El a marcat istoria ţării sale, a insulei Réunion şi a radioamatorismului.

05 April 2010

O nouă versiune a modului digital ROS
José Alberto Nieto Ros a lansat noua versiune 3.1.0 Beta a ROS, programul digital în FSK creat de el şi a cărui primă versiune a fost prezentată în februarie în două articole pe această pagină de internet sub titlul «ROS - un nou mod digital ». Autorul îl intitulează mai nou «Noul mod digital pentru operaţiuni EME», deşi el poate fi folosit şi în traficul terestru pe unde scurte.
Noi îmbunătăţiri au fost incorporate în programul ROS 16 HF pentru lărgimile de bandă de 2250 şi 500 Hz. Acestea vor contribui la protejarea semnalelor împotriva QSB-ului şi a interferenţelor în unde scurte. ROS este proiectat să faciliteze legături radio chiar şi în cele mai dure condiţii şi este destinat să fie utilizat atât în unde scurte cât şi în EME şi Meteor Scatter.

04 April 2010

UN ZÂMBET ÎN ETER  (13)
PE AUTOSTRADĂ
Un "old man" goneşte pe autostradă cu 200 km. pe oră, în drum spre QTH-ul său de portabil, cu gândul la marele concurs în care va participa, când se aude apelat în staţia de 2 metri: "Hei, John, fii atent, tocmai am auzit la ştiri că un dement goneşte pe autostradă pe contrasens cu două sute pe oră, ai grijă!!! John ia microfonul: Roger-roger, confirm, dar să ştii că nu e numai unul, sunt sute...

03 April 2010

Aniversarea tragediei Titanicului
Între 10 aprilie orele 8.00 şi 11 aprilie orele 17.00 UTC va fi activat din nou în eter indicativul special W0S din Titanic Museum din Branson, Missouri, sediul celui mai mare muzeu din lume închinat Titanicului. Vasul s-a scufundat acum 98 de ani, la 14 aprilie 1912, cauzând decesul a 1517 persoane din cele 2223 câte se aflau la bord.  Activitatea comemorează eforturile eroice ale lui Harold McBride şi John Jack Phillips, care au operat staţia de radio Marconi de la bordul vasului şi au lansat primul SOS din istorie, salvând astfel viaţa a numeroşi pasageri. 

02 April 2010

Post-scriptum de 1 aprilie
Conform unui anunţ care a fost tocmai publicat pe saitul IARU, cu începere din data de astăzi legăturile efectuate prin folosirea QSONet, HamSphere sau CQ100 sunt considerate oficial ca fiind legături radio şi vor fi recunoscute pentru diplomele de radioamator. Anunţul oferă şi o explicaţie: «Folosirea din ce în ce mai intensă a calculatorului şi a tehnologiei internetului contribuie la contacte între operatorii radio. De mulţi ani utilizarea DX Cluster-ului a permis localizarea staţiilor DX şi numeroşi operatori folosesc saituri de internet pentru a stabili sked-uri pentru legăturile de care au nevoie. 

01 April 2010

Pinguinii zburători
Radioamatorii participanţi la o activitate de la baza ştiinţifică britanică Halley din Antarctica au avut ocazia de a asista la o mutaţie interesantă în comportamentul pinguinilor. S-a realizat şi un film care a fost difuzat de BBC in cadrul programului său de istorie naturală Miracole ale evoluţiei. Prezentatorul Terry Jones le-a explicat telespectatorilor că mai nou pinguinii Adélie, care după cum se ştie, nu ştiu să zboare, au renunţat să se mai încălzească strângându-se unul în celălalt în perioadele de frig extrem caracteristice continentului alb şi parcurg mii de kilometri în zbor pentru a ajunge şi a petrece iarna în umedele păduri tropicale ale Americii de sud.

Energia stelară, o energie pură!
Compania energetică norvegiană Statkraft a dat publicităţii un comunicat prin care face cunoscut opiniei publice faptul că după cercetări costisitoare care au durat 14 ani a reuşit să pună la punct o metodă de a obţine energie din lumina stelelor. În comunicat se spune:
«Planeta noastră are nevoie de mai multă energie – de energie pură. Acum, mulţumită noii tehnologii norvegiene noi suntem capabili s-o furnizăm. Sursa de energie a viitorului este energia stelară.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved