25 December 2010

O poveste de Crăciun


Era 1906. Marconi inventase deja telegrafia fără fir şi s-au realizat reţele de comunicaţii terestre şi maritime. DeForest încerca să-şi perfecţioneze lampa sa triodă «audion».
Reginald Fessenden, un inventator canadian şi Ernst Alexanderson, un imigrant suedez lucrau intens în laboratorul lui Fessenden din Massachusetts. Ei au realizat un dispozitiv mecanic care să «alterneze» unda radio continuă (continuous wave, CW).
Dispozitivul consta dintr-un disc  mare care se învârtea cu viteza de 20000 de rotaţii pe minut. L-au conectat la un emiţător şi la un microfon, şi au descoperit că pot «modula» un semnal radio!
În seara de Crăciun operatorii T.F.F. de la staţiile de coastă şi de la bordul vaselor aflate în larg, în timp ce ascultau semnalele Morse cu care erau obişnuiţi, au auzit dintr-o dată glasuri omeneşti în căştile lor! Ascultau uluiţi. După aceea, au auzit o femeie cântând! Apoi cineva a început să cânte la vioară! Era Fessenden în persoană, interpretând colindul «O Holy Night».
Din acel moment undele radio nu s-au mai limitat la a transmite punctele şi liniile codului Morse.
Aşa s-a întâmplat.  Era seara de Crăciun a anului 1906.

(Surse: publicat pe EMCOMM MONTHLY în decembrie 2004 şi republicat de Southgate AR News la sugestia lui ZL4DE, Wikipedia,  pozele celor din inventatori de pe www.picsearch.com, tks)

Îi voi dedica un articol mai amplu lui Reginald Fessenden, inventatorul canadian al radiotelefoniei, o altă personalitate uriaşă şi prea puţin recunoscută de istoria ştiinţei, alături de Alexander SPopov. 


Articolul «Un geniu uitat: Reginald Fessenden, inventatorul canadian al radiotelefoniei» a fost publicat în august 2011 şi se găseşte la această adresă.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved