11 July 2010

Ce este Tiny URL?
Tiny URL este un serviciu gratuit web localizat în cyberspaţiu, care poate fi accesat la adresa www.tinyurl.com şi poate fi folosit pentru prescurtarea unor adrese URL lungi şi complicate ale unor saituri, bloguri, articole, imagini, videouri etc. în adrese mai scurte şi mai uşor de copiat. (tiny în limba engleză = [printre altele] mic, micuţ, mititel)


Tot ceea ce trebuie să faceţi este să copiaţi adresa URL lungă şi complicată,    s-o transpuneţi  în fereastra Enter a long URL to make tiny şi să apăsaţi butonul Make tiny URL! Programul afişează adresa iniţială cu numărul său de caractere şi adresa cea nouă, prescurtată, cu un număr de caractere simţitor mai mic.
Pentru începătorii în lucrul cu calculatorul:
URL este prescurtarea de la Uniform Resource Locator, cu ajutorul căruia se identifică locul în care o anumită resursă poate fi găsită pe web. Adresa URL este similară cu adresa poştală a unei persoane sau instituţii sau cu cooordonatele geografice ale unei locaţii.
Copierea (Copy) unui text – în acest caz a unei adrese URL – se realizează prin fixarea cursorului la începutul textului (adresei, cuvântului) care urmează a fi copiat şi «selectarea» acestuia prin trecerea prin alunecare a cursorului pe întreaga întindere a textului cu butonul din stânga al mausului ţinut apăsat, ceea ce produce înnegrirea textului. Apoi se copiază textul în memoria calculatorului cu ajutorul comenzii Copy din meniul Edit al brauserului (navigatorului) sau cu comanda CTRL+C.
Transpunerea («păstuirea») textului copiat (to paste în lb.engleză [printre altele] a lipi) se realizează prin fixarea cursorului în spaţiul în care se doreşte «lipirea» sa şi acţionarea comenzii Paste din meniul Edit sau cu ajutorul comenzii CTRL+V.
Un exemplu grăitor al eficienţei programului Tiny URL poate fi prescurtarea adresei ghidului meu de conversaţie. Pentru accesarea acestuia pe cale directă - deci nu prin linkul «Radioamatorism în 6 limbi» din meniul blogului - trebuia folosită adresa interminabilă oferită de Google Documents,  spaţiul care găzduieşte materialul:

Graţie programului Tiny URL această adresă, care conţine nu mai puţin de 103 caractere, s-a redus la o adresă mult mai scurtă, care conţine doar 26 de caractere:
Adresa nou obţinută poate fi imediat verificată prin clic pe comanda Open in new window aflată dedesubtul adresei prescurtate. Dat fiind că toate brauserele moderne inserează în mod automat http:// putem să ne dispensăm de acesta atunci când dorim să transmitem cuiva adresa prescurtată, care a devenit astfel mai uşor de înscris, de copiat sau chiar de memorat.
Prescurtări plăcute!
(Traducere şi prezentare de YO4PXSurse: AR Newsline, Tiny URL)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved