22 July 2010

Avertismentul NASA: Soarele ne va putea crea probleme!
Reţelele electrice naţionale s-ar putea supraîncălzi, călătoriile cu avionul ar putea fi împiedicate atunci când dispozitivele electronice, aparatura de navigaţie şi cei mai importanţi sateliţi ar înceta să mai funcţioneze sub influenţa activităţii solare, care va atinge un nivel maxim în câţiva ani. Marcanţi oamenii de stiinţă ai agenţiilor spaţiale cred că Terra va fi lovită de o cantitate fără precedent de energie magnetică provenită din erupţiile solare, după  ce Soarele se va trezi din «somnul profund» în jurul anului 2013.


Într-un recent avertisment NASA afirmă că super-furtuna, care se produce cam o dată într-o generaţie,  va lovi Pământul ca «fascicolul unui fulger», putând avea consecinţe catastrofale pentru sănătatea umană, pentru serviciile de urgenţă şi de securitate naţională, în cazul în care nu se vor lua măsurile adecvate pentru a le evita.

Savanţii cred că ar putea fi deteriorat totul, de la sistemele serviciilor de urgenţă, echipamentele din spitale, sistemele bancare, instrumentele de control ale traficului aerian şi până la aparatura «cotidiană», cum ar fi calculatoarele personale, iPod-urile şi aparatura de navigaţie prin satelit.
Datorită gradului de dependenţă al oamenilor de aparatura electronică, sensibilă la energia magnetică, furtuna ar putea cauza daune enorme şi o problemă «potenţial devastatoare» pentru guvernele lumii.

«Noi ştim că acest lucru urmează să se întâmple, dar nu ştim cât de grav va fi», a spus Dr. Richard Fisher, directorul departamentului de heliofizică de la NASA într-un interviu cu publicaţia Daily Telegraph. Se va întrerupe funcţionarea aparaturii de comunicaţii, cum ar fi sateliţii destinaţi circulaţiei auto (GPS) şi avioanelor, sistemul bancar, calculatoarele noastre, tot ceea ce este electronic. Se vor provoca probleme majore întregii lumi. «Zone întinse vor rămâne fără energie electrică, iar repararea defecţiunilor va fi dificilă, pentru că asta ia timp. Sistemele vor înceta pur şi simplu să funcţioneze. Radiaţiile vor schimba câmpul magnetic pe Terra, ceea ce se va întâmpla rapid, asemănător unui fulger. Aceasta este influenţa solară.»
Într-o conferinţă despre «vremea spaţială» care a avut loc la 8 iunie 2010 în Washington, DC (menţionată în articolul Atenţie, se trezeşte Soarele! publicat pe această pagină de internet) şi la care au participat savanţi de la NASA, factori de decizie politică, cercetători şi oficiali guvernamentali s-au pronunţat avertismente asemănătoare. Savanţii au mai scris anterior despre pericolele unei astfel de furtuni solare, dar comentariile d-rului Fisher sunt momentan cele mai recente şi avizate avertismente provenind de la NASA.

Dr. Fisher, în vârstă de 69 de ani, savant al NASA de 20 de ani, afirmă că furtuna care va ridica temperatura Soarelui la peste 5500 grade Celsius, se produce doar de câteva ori în cursul vieţii unui om. La fiecare 22 de ani ciclul energiei magnetice a Soarelui atinge un vârf, în vreme ce numărul petelor solare ajunge la nivel maxim la fiecare 11 ani. Aceste două evenimente se vor manifesta simultan în 2013, producând nivele mari de radiaţie.  Zone întinse ale globului ar putea rămâne fără energie electrică timp de mai multe luni, deşi acest scenariu pare totuşi improbabil. Vor fi mai degrabă anumite zone, cum ar fi nordul Europei şi Marea Britanie, în care reţelele electrice sunt mai «fragile», care vor fi lipsite de electricitate şi acces la aparatura electronică timp de câteva ore, posibil chiar câteva zile.
El spune că pregătirile sunt similare celor care au fost luate în sezonul uraganelor, când autorităţile ştiau că problema este iminentă, dar nu au ştiut cât de grav va fi.  «Cred că acum problema o constituie faptul că societatea modernă este atât de dependentă de electronică, de telefonia mobilă şi de sateliţi, cu mult mai mult decât ultima oară când s-a produs fenomenul. Impactul va fi puternic. Noi îl luăm cât se poate de în serios. Ar putea fi asemănător unui uragan sau unei furtuni puternice, majore. O furtună solară de acest gen ar putea cauza daune de 20 de ori mai mari decât uraganul Katrina, care a devastat oraşul New Orleans în 2005 şi a provocat pagube estimate la peste 125 miliarde de dolari. Dacă ştii că pericolul se apropie şi ai timp suficient să te pregăteşti şi să iei măsurile necesare, poţi evita necazul », a adăugat Dr. Fisher.
(Surse: saitul NASA SCIENCE/SCIENCE NEWS, foto Dr. Fisher de pe Wikipedia, Southgate Amateur Radio News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved