18 July 2010

UN  ZÂMBET  Î ETE (26)
Din lumea DX-ului
După ce am ascultat ultima dintre DXpediţii m-am gândit că a sosit timpul de a republica regulile pentru a lucra DX scrise în 1997.
Modul de lucru DX:
Dacă aţi dat peste un pailap, găsiţi DX-ul şi acordaţi-vă cu grijă kilowatul exact pe frecvenţa lui. Nu vă grăbiţi, cu cât durează mai mult cu atât mai mare va fi efectul pe care îl obţineţi.  Veţi da astfel de înţeles celorlalţi că DUMNEAVOASTRĂ urmează să chemaţi DX-ul.
Dacă nu aveţi răbdare să aflaţi indicativul DX-ului, întrebaţi: «Care este indicativul DX-uluiÎn telegrafie transmiteţi «DX?» «Call?» Nu ascultaţi, asta ia timp. Repetaţi-vă întrebările până când cineva vă va spune indicativul DX-ului. Veţi da astfel de ştire celorlalţi aflaţi pe frecvenţă că sunteţi pe deplin decis să lucraţi DX-ul.
După ce aţi aflat indicativul DX-ului repetaţi-vă iar şi iar propriul indicativ pe frecvenţa DX-ului. Chiar dacă acesta lucrează split există totuşi o şansă ca el să asculte şi pe frecvenţa sa de emisie.
Atunci când DX-ul zice «numai ABC» nu-l credeţi. Dacă el zice «Europe only» nu-l credeţi. Dacă el zice «2 only» nu-l credeţi. Continuaţi să vă transmiteţi indicativul: «XYZ»!! … «XYZ»!! … «XYZ»!! Cum mă copiezi MARIO?»  Nu uitaţi să-i spuneţi pe numele mic când îl chemaţi, s-ar putea să creadă că sunteţi cineva pe care el îl cunoaşte. E o metodă care se pare că dă roade, de vreme ce o auzim mai mereu în benzi. Nu daţi atenţie apelurilor direcţionale. Ce, a ştiut vreodată un DX ce vrea? Important este ce vreţi DUMNEAVOASTRĂ!
Pentru a-l convinge pe DX să lucreze în alte moduri spuneţi-i că vreţi să fixaţi cu el un sked pentru mai târziu, la o oră convenabilă pentru dumneavoastră. Aşteptaţi până ce pailapul  a adunat câteva sute de staţii şi chiar înainte ca banda să se închidă cereţi DX-ului să vă întâlnească în CW, PSK31, RTTY sau SSB la o anumită oră şi pe o anumită frecvenţă. Nu uitaţi să-i spuneţi că DUMNEAVOASTRĂ aveţi nevoie de el în aceste moduri de lucru. Prin aceasta veţi câştiga aprecerea tuturor celor aflaţi în frecvenţă, le veţi arăta că ştiţi să lucraţi în mai multe moduri şi că sunteţi un radioamator experimentat.
Dacă aţi mai lucrat DX-ul mai chemaţi-l şi spuneţi-i că acum vine mai tare decât în cele 6 QSO-uri anterioare din aceeaşi săptămână.  DX-ul va fi deosebit de interesat să afle asta. Ceilalţi aflaţi pe frecvenţă vă vor respecta şi mai mult, veţi fi recunoscut ca un mare DX-man.
Atunci când daţi peste un pailap demonstraţi-vă îndemânarea şi impresionaţi-i pe toţi din frecvenţă – zero beat pe DX şi «QRL? Frecvenţa este ocupată?» Asta va fi o dovadă a faptului că aveţi caracter şi că sunteţi o persoană plină de consideraţie.
Atunci când în sfârşit aţi reuşit să contactaţi DX-ul, daţi-i niscai informaţii despre dumneavoastră, despre TX, RX, ANT, WX, câţi copii şi câţi nepoţi aveţi, unde urmează ei cursurile colegiului si alte date care l-ar putea interesa pe operatorul DX. Prin asta veţi arăta că nu sunteţi un amator tip «5-9».  Metoda este cea mai eficientă în momentele în care propagarea e pe ducă.
După ce aţi lucrat DX-ul veţi avea nevoie de informaţia QSL. Cu toate că aceasta este publicată pe toate clusterele DX şi în toate buletinele de informaţii DX şi pe internet, nu există nici un motiv ca să vă deranjaţi şi să consultaţi aceste surse. «Care este informaţia QSL?» Dacă nu veţi primi răspuns după 8-10 apeluri nu vă lăsaţi, insistenţa dumneavoastră va da roade. Pe frecvenţă sunt o mulţime de staţii care aşteaptă să lucreze DX-ul, care au citit aceste publicaţii şi sunt dispuse, chiar dornice să vă ajute.
SUPER-DISTRACŢIE
În cazul unei operaţii split, petreceţi-vă cea mai mare parte a zilei ascultând şi transmiţând pe frecvenţa de emisie a DX-ului. Dacă cineva cheamă acolo în telegrafie transmiteţi cu viteza de 20 de semne pe minut VP...UG...NP...UP, până veţi reuşi să nimeriţi varianta corectă. Dacă staţia continuă să cheme pe frecvenţa DX-ului transmiteţi LSD...LIB...LED...LID, până când o veţi zice corect.
Această metodă prezintă trei avantaje:
Cei care aşteaptă să lucreze DX-ul vă vor rămâne pe veci îndatoraţi pentru că l-aţi informat pe neştiutor că DX-ul lucrează split. Staţia neştiutoare vă va fi şi ea recunoscătoare. Va fi nevoie să vă mai antrenaţi ca să depăşiţi viteza de 20 de semne pe minut. Pentru cei dotaţi cu manipulatoare cu memorie sau cu «papagal» va fi mult mai uşor. Tot ce trebuie să faceţi este să înregistraţi în memorie «UP» şi «LID». Cei mai avansaţi pot adăuga şi «SPLIT», »YOU IDIOT», «WORKING SPLIT»  Astfel vă veţi menaja energia şi vocea, de care veţi avea nevoie dacă reuşiţi  un QSO cu DX-ul.
73 de Whitey, K1VV … «UP UP UP!»
(Traducere de YO4PX)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved