08 June 2010

50 de ani de la lansarea primului satelit meteo
NASA comemorează cei 50 de ani de când TIROS-1, primul satelit meteo experimental din istorie a fost lansat în spaţiul cosmic la 1 aprilie 1960. În decurs de trei luni TIROS-1 a transmis peste 23000 de imagini ale Terrei şi ale atmosferei sale, oferind o perspectivă fără precedent şi revoluţionând previziunile meteo.
Filmul de aproape 4 minute este o recapitulare istorică a observaţiilor meteo de-a lungul istoriei, culminând cu lansarea lui TIROS-1 şi, în ultimă instanţă, cu naşterea observaţiei planetei din exterior, aşa cum o cunoaştem astăzi.


Sunt trecute pe scurt în revistă dezastrele produse de capriciile vremii, savanţii care din cele mai vechi timpuri au contribuit la studiul acesteia prin diverse invenţii, înfiinţarea biroul meteo al Statelor Unite şi a ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), primul calculator electronic destinat unor utilizări generale,  care în 1950 a generat prima previziune meteo computerizată.
Remarcabilă pentru noi radioamatorii este menţionarea telegrafiei care în 1870 «facilita observaţiile meteorologice coordonate».
La bordul lui TIROS-1 a fost instalată cea mai completă colecţie la vremea aceea de instrumente adunate laolaltă pentru studierea vremii cu ajutorul vehiculelor spaţiale. Nouă noi sateliţi din seria TIROS au fost lansaţi până în 1965, urmaţi de seriile de sateliţi ATS, ESSA, NOAA, GOES. 

Prototipul lui TIROS-1 expus la Smithsonian National Air and Space Museum

Prima imagine TV transmisă din spaţiu



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved