02 April 2010

Post-scriptum de 1 aprilie
Conform unui anunţ care a fost tocmai publicat pe saitul IARU, cu începere din data de astăzi legăturile efectuate prin folosirea QSONet, HamSphere sau CQ100 sunt considerate oficial ca fiind legături radio şi vor fi recunoscute pentru diplomele de radioamator. Anunţul oferă şi o explicaţie: «Folosirea din ce în ce mai intensă a calculatorului şi a tehnologiei internetului contribuie la contacte între operatorii radio. De mulţi ani utilizarea DX Cluster-ului a permis localizarea staţiilor DX şi numeroşi operatori folosesc saituri de internet pentru a stabili sked-uri pentru legăturile de care au nevoie. 


Asistăm şi la dezvoltarea noilor moduri digitale, care fac posibile legături între staţii care nici măcar nu se pot auzi între ele. Folosirea modurilor VOIP (Voice over Internet Protocol) pentru a face legături constituie o simplă extensie a acestei tehnologii, care ne permite să ne eliberăm de comportamentul imprevizibil al ionosferei. Cu siguranţă că decizia va fi primită cu bucurie de amatorii care locuiesc în locaţii în care montarea antenelor este interzisă şi care de aceea nu mai pot fi activi prin mijlocul numit în mod tradiţional «eter».
Pentru a răspunde criticilor care obiectează că prin QSONet, HamSphere sau CQ100 nu este folosită nici o aparatură radio, declaraţia afirmă: «Numeroşi amatori din zilele noastre uzează de laptopuri conectate la internet printr-un router wi-fi. Aceasta implică desigur folosirea radioului. De aceea, conform noilor reguli, la început vor fi acceptate ca legături valabile numai cele realizate cu laptop şi conexiune fără fir. Frecvenţa va fi considerată ca fiind de 2,4 GHz. Această limitare va fi probabil reanalizată la o dată ulterioară. »
Julian Moss, G4ILO
(Sursă: QRZ.com, 1 aprilie 2010)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved