23 April 2010

Baliza R1ANF este operaţională


Deutscher Amateur Radio Club (DARC, asociaţia naţională a radioamatorilor germani) anunţă că după o îndelungă odisee a călătoriei din Germania până la baza Vostok (R1ANC) din Antarctica, inclusiv o încercare eşuată de punere în funcţiune combinată cu mari probleme logistice, baliza a devenit operaţională în 8 martie 2010 cu indicativul R1ANF din baza antarctică rusească Bellinghausen de pe insula King George (care face parte din arhipelagul Shetland de sud). Oleg ZS1ANF (UA1PBA, ex R1ANF) a preluat baliza în cursul unei călătorii la Centrul internaţional de logistică antarctică (Antarctic Logistic Center International, ALCI) şi a instalat-o după revenirea sa pe insula King George.

Baliza constă dintr-un transiver IC-706, un acordor de antenă AT-180, un alimentator în comutaţie, o antenă verticală PROCOM HF-5000 şi un controler sincronizat GPS.
Baliza emite pe 14101,0 kHz şi transmite următorul text la fiecare minut complet: «VVV R1ANF ANTBEAP (semnal de purtătoare cu putere descrescătoare similar balizelor NCDXF, începând de la 100 de waţi) R1ANF AR».

O altă baliză este pregătită să fie instalată la baza Novolazarevskaya şi va fi activă pe aceeaşi frecvenţă folosind indicativul R1AND.
Alte câteva balize vor fi instalate în cadrul Antarctic Beacon Project (ANTBEAP) pentru a explora propagarea undelor radio din regiunea antarctică. Rapoartele de recepţii vor fi binevenite, ele trebuie expediate lui Dominik, DL5EBE.  (e-mail weield@mac.com)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved