03 April 2010

Aniversarea tragediei Titanicului
Între 10 aprilie orele 8.00 şi 11 aprilie orele 17.00 UTC va fi activat din nou în eter indicativul special W0S din Titanic Museum din Branson, Missouri, sediul celui mai mare muzeu din lume închinat Titanicului. Vasul s-a scufundat acum 98 de ani, la 14 aprilie 1912, cauzând decesul a 1517 persoane din cele 2223 câte se aflau la bord.  Activitatea comemorează eforturile eroice ale lui Harold McBride şi John Jack Phillips, care au operat staţia de radio Marconi de la bordul vasului şi au lansat primul SOS din istorie, salvând astfel viaţa a numeroşi pasageri. 


Mulţi operatori vor lucra la staţia specială, pentru a cinsti memoria predecesorilor lor. Majoritatea legăturilor vor fi efectuate în telefonie, dar vor fi şi operatori care vor lucra în telegrafie.  Se vor folosi frecvenţele de 3950, 7250, 14250 kHz, precum şi alte frecvenţe care vor fi anunţate pe saiturile uzuale de concurs în ziua activităţii.


Informaţia QSL: Rod Kittleman, 604 Cascades Drive, Nixa, MO.  65714, USA cu SAE şi un USD sau un IRC.
Mai multe informaţii se pot găsi pe saitul activităţii speciale.
Singura fotografie a operatorului Harold McBride în sala radio a Titanicului. John «Jack» Philips a pierit în apele Atlanticului. Harold McBride a fost salvat şi a continuat să opereze la bordul vasului salvator Carpathia până la sosirea acestuia la New York la 15 aprilie 1912

 (Traducere, completare şi prezentare de YO4PX)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved