18 March 2010

Mark Demeuneleere ON4WW şi
Practicile sale de operare

(Acest text a precedat prima publicare a Practicilor de operare pe saitul Radioamator.ro în iulie 2008)

Mark abia împlinise 10 ani când a contractat pasiunea pentru radio. Indicativul său iniţial a fost ON4AMT, pe care l-a schimbat peste câţiva ani cu ON4WW. De la bun început Mark s-a simţit atras de concursuri, acesta fiind poate motivul interesului său pentru proceduri corecte de operare în benzile de radioamator. În 1991 l-a întâlnit pe John Devoldere, ON4UN şi după câteva vizite la reşedinţa acestuia a devenit un pasionat al telegrafiei şi un fervent DX-man al benzilor de 80 şi 160 de metri. La mijlocul anilor '90 Mark a fost unul dintre operatorii principali ai staţiei de concurs OT0T a clubului local TLS. În acea perioadă staţia a ocupat de trei ori locul I mondial la categoria multi-single şi mai multe locuri I pe Europa în concursurile CQWW.

În 1995 Mark a început să lucreze pentru Naţiunile Unite şi a plecat în misiune în Ruanda. În următorii ani a fost trimis în misiuni în mai multe ţări africane, de unde a apărut de fiecare dată în benzi, mai ales în 160 şi 80 de metri (9X4WW, S07WW, EL2WW etc.). Ulterior a apărut din Pakistan (AP2ARS) şi Afganistan (YA5T), precum şi din Irak (YI/ON4WW). Alte indicative pe care le-a utilizat în acea perioadă au fost JY8WW, J28WW şi 9K2/ON4WW. Ultima sa misiune pentru ONU l-a purtat în Gambia (C5WW) în 2003.
În 2000 Mark şi-a împlinit un vis, participarea la o DXpediţie importantă: a fost membru al expediţiei FO0AAA pe insula Clipperton, Oceanul Pacific, care a realizat un număr record de 75000 de legături în numai 6 zile. În acelaşi an a participat şi la DXpediţia A52A din Butan şi a reprezentat Belgia împreună cu Peter ON6TT la World Radiosport Team Championship (WRTC) în Slovenia, unde s-au plasat pe locul I mondial în categoria SSB. Doi ani mai târziu, în 2002 aceeaşi echipă belgiană a intrat în competiţie la WRTC din Finlanda.

În decursul anilor Mark a acumulat o bogată experienţă de operare, fiind prezent perioade îndelungate în benzi la ambele capete ale pailapurilor. El este convins că practicile de operare din zilele noastre pot şi trebuie să fie mult îmbunătăţite. Din această convingere a luat naştere în 2006 "Practici de operare", un îndreptar destinat iniţial radioamatorilor belgieni, dar care a făcut rapid o fulminantă carieră internaţională şi despre care presa de specialitate (de exemplu The Daily DX şi QRZ DX) s-a exprimat în termenii cei mai elogioşi. În doar doi ani lucrarea, redactată în original în limba olandeză, a fost tradusă în limbile engleză, franceză, greacă, spaniolă, rusă, italiană, daneză, slovenă, poloneză, cehă, germană, portugheză, slovacă, croată şi japoneză - iar acum, şi română.
În prima sa variantă îndreptarul a pus accentul pe conduita corectă în timpul vânătorii de DX şi în pailapuri, dar ulterior autorul i-a diversificat tematica, care include în prezent un mare număr de sfaturi, sugestii şi exemple, destinate atât începătorilor cât şi veteranilor, în domeniul lucrului în benzile de VHF/UHF, despre etica clusterelor de DX, despre "poliţaii de bandă", apelurile în concursuri, traficul cotidian, situaţiile conflictuale şi despre multe alte aspecte ale traficului de radioamator.

În 1998 Mark a sugerat societăţii naţionale a radioamatorilor belgieni UBA includerea unui îndreptar despre practicile de operare în cursurile de pregătire ale radioamatorilor şi eventuala implementare a conţinutului acestuia în examenele de autorizare. Acum s-a realizat un prim pas în această direcţie, "Practici de operare" a fost publicat ca o anexă la cursurile de radioamatori ale UBA, iar în 2008 va fi inclus în subiectele de examinare ale CEPT (Conferinţa europeană a administraţiilor poştale şi de telecomunicaţii) pentru obţinerea autorizaţiilor de tip HAREC (Harmonized Amateur Radio Examination Certificate) eliberate în conformitate cu Recomandarea Comitetului European de Radiocomunicaţii (ERC).
Cu modestia care îl caracterizează, autorul consideră materialul ca fiind perfectibil şi nu se pretinde deţinător al unor adevăruri absolute, dar îşi exprimă speranţa că versiunile multilingve ale "Practicilor" - cea în limba română fiind a 17-a versiune - vor contribui la un trafic mai calitativ al utilizatorilor. Aşa cum se poate citi în finalul lucrării, el este doritor să audă opiniile dumneavoastră şi se declară deschis oricăror sugestii pertinente, menite să aducă îndreptarului completări sau îmbunătăţiri.
* * *
Traducătorul lucrării se consideră onorat că a avut prilejul de a realiza această traducere şi de a o pune la dispoziţia radioamatorilor YO. Acum o pagină separată este dedicat exclusiv acestui material. Îi mulţumesc lui Mark ON4WW pentru permisiunea acordată şi pentru excelenta colaborare în cursul muncii de traducere. Sper că noua ediţie virtuală a lucrării va fi utilă radioamatorilor YO în desfăşurarea unui trafic de calitate.
Accesaţi «Practici de operare» prin clic AICI.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved