17 March 2010

Înaltă apreciere pentru radioamatorii chilieni
După ce regiuni din Chile au fost lovite iarăşi de puternice replici ale cutremurului din 27 februarie 2010, au sosit din nou veşti despre radioamatori. Ei au fost la mare căutare, fiind surse de informaţii de încredere. Un reportaj transmis la postul naţional de televiziune îi descrie ca pe un grup de operatori radio pasionaţi, răspândiţi pe întreg teritoriul ţării, care au putut asigura transmisiuni vitale în timpul devastatorului cutremur, a tsunami-ului şi a efectelor acestora. 

În interviul luat lui Alejandro Jara CE3JWF, secretarul Radioclubului din Chile (RCCH) şi lui Rafael Riesco CE3FFR, directorul Serviciului de urgenţă al radioamatorilor (SER) aceştia au declarat că radioamatorii chilieni şi-au făcut apariţia în eter la 10-15 minute de la începutul cutremurului, atunci când acest lucru a fost posibil. În timp ce sistemul telefonic şi internetul au încetat să funcţioneze în cea mai mare parte a regiunii, numeroşi operatori radio au dispus de surse de energie alternative şi au fost capabili să furnizeze linii vitale de comunicaţii. Informaţiile transmise de ei au fost preluate şi retransmise de postul naţional de radio din Chile, oferind ştiri actuale din diferite zone lovite de seism.


Reportajul a mai menţionat că şi în situaţiile în care internetul mai funcţiona, paginilor de internet specializate în zvonuri şi bârfe nu li se putea acorda încredere, dat fiind că ele aveau tendinţa de a exagera şi distorsiona informaţiile. «Radioamatorii radioclubului din Chile sunt mai oneşti, ei şi-au dedicat multe ore din viaţă traficului în reţelele de radio, de multe ori cu aparatură deteriorată şi chiar şi după ce antenele lor s-au prăbuşit. Eforturile lor au contribuit la salvarea ţării aflată în criză!»
Indicativul de radioamator pe care îl deţineau a determinat postul naţional de radio şi autorităţile să acorde credit informaţiilor transmise, căci calitatea lor presupunea un înalt grad de «onorabilitate» şi de valoare deosebită, în momentele în care mesajele pot ajunge distorsionate pe canalele normale de comunicaţii – presupunând că astfel de mesaje erau totuşi disponibile.
Reportajul a adăugat că «afirmaţiile potrivit cărora radioamatorismul e pe moarte au fost contrazise în mod strălucit prin munca acestor operatori care au furnizat căi vitale de comunicaţii. Ei sunt voluntari şi în mod categoric nu au pretenţia să fie răsplătiţi.»
Când puternicul cutremur a lovit ţara grupul local pentru comunicaţii de urgenţă Red Chilena Nor Austral de Servicios  (RECNA) şi Radioclubul din Chile şi-au coordonat activitatea cu forţele armate, transmiţând informaţii pentru localizarea persoanelor dispărute, despre starea drumurilor şi sprijinul pentru administrarea stării de calamitate.
Seismul cu magnitudinea de 8.8 pe scara Richter a cauzat moartea a peste 720 de persoane, distrugerea a 1,5 milioane de case, a numeroase drumuri, poduri şi alte elemente ale infrastructurii.
Radioclubul din Chile a exprimat mulţumiri radioamatorilor lumii pentru a fi păstrat frecvenţele de urgenţă libere în timpul încercărilor la care a fost supusă ţara lor. În acest moment frecvenţele de unde scurte anunţate ca fiind rezervate comunicaţiilor de urgenţă sunt din nou libere pentru utilizare normală.
Jim Linton, VK3PC, preşedinte al Comitetului pentru Comunicaţii în cazuri de calamităţi a Regiunii a III-a IARU.
(Sursă: Southgate ARC, saitul Radioclubului din Chile )

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved