05 January 2010

Propagare artificială

Într-un material postat pe QRZ.com TI2SW relatează despre un articol publicat în ziarul La Nacion referitor la un experiment prin care unde radio de mare putere au fost trimise spre cer, generând o ionosferă artificială ce imita porţiuni ale atmosferei aflate la mare înălţime. Articolul este semnat de Naomi Lubeck de la publicaţia Nature News. Pe scurt, articolul descrie faptul că specialişti de la HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) au trimis spre cer un semnal radio cu o putere de 3,5 megawaţi din Gakona, Alaska. Acesta a produs ionizare şi o auroră boreală artificială. Autorii experimentului afirmă că metoda ar putea ajuta comunicaţiile radio. Un astfel de experiment a mai fost făcut in trecut, dar se pare că a eşuat, pentru că puterea folosită atunci, de numai un megawatt nu a fost suficientă. Costul procedeului ar fi însă considerabil pentru a face HAARP să lucreze la puterea sa maximă, ajungând la suma de peste 4000 $ pe oră. Dar pentru cine doreşte să lucreze nişte DX-uri valoroase pe ultrascurte nimic n-ar fi prea scump... Arnie TI2SW aşteaptă eventuale comentarii la adresa espahtal@gmail. com

Un comentariu interesant a şi fost postat pe saitul QRZ.com şi îi aparţine lui Terry Graves, K7FE, care este chiar editorul popularului sait:
«De ani de zile le spun oamenilor că în zilele de activitate intensă în timpul concursurilor se constată prezenţa în benzi a mai multor statii DX decât ar permite în mod normal stadiul ciclului solar. Sunt încântat să aflu că nişte experimente ştiinţifice confirmă teoria mea.»
(Sursă QRZ.COM)
 *   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved