10 January 2010

La 102 ani din nou în eter!
 O radioamatoare în vârstă de 102 ani a revenit în eter cu ajutorul unei asociaţii de amatori canadieni, oameni care vin în ajutorul celor care au nevoie de asistenţă.


Ethel Williamson este o fostă supraveghetoare de far, care împlineşte 103 ani în luna martie 2010. Ea nu a mai apărut în eter de cel puţin două decenii, ceea ce a atras atenţia filialei Welland a Handy Ham Amateur Radio Club. Organizaţia s-a oferit să-i instaleze aparatură radio la Niagara Ina Grafton Gage Village, azilul în care locuieşte acum, pentru ca ea să poată practica din nou radioamatorismul. Ethel le-a acceptat oferta, care s-a realizat luni 4 ianuarie. Atunci ea a făcut primul ei QSO, după 20 de ani, cu o staţie din Melbourne, Australia, prin intermediul unui repetor local conectat la VK folosind IRLP(Internet Radio Linking Project, un proiect iniţiat în noiembrie 1997, ca o încercare de a folosi internetul pentru a conecta sisteme radio pe întregul teritoriu al Canadei, care actualemente a fost extins global – nota trad.)

Ethel Williamson a devenit radioamatoare după cel de al II-lea Război mondial, în perioada în care ea şi soţul ei Cyril, acum decedat, îi creşteau pe fiii lor Doug şi Bruce, în timp ce asigurau funcţionarea farului de la Port Weller. Ei au locuit acolo 25 de ani, în preajma farului care străjuia lacul. Ethel a învăţat codul Morse şi şi-a obţinut autorizaţia de operator radio acum aproape 60 de ani, când i s-a alocat indicativul pe care îl deţine şi acum – VE3DTW. Cu decenii înainte de apariţia calculatoarelor, a e-mail-lui şi a Facebook-ului, radioamatorismul făcea deja ca distanţele să fie mai mici.

«Mai mult ca orice, îmi place să fac noi cunoştinţe», spune Ethel. «Câteodată mă simţeam tare singură acolo (pe marginea lacului), dar radioul îmi dădea posibilitatea de a întâlni oameni din toată lumea.»
Dar radioul nu a fost singura cale prin care Ethel s-a exprimat. Ea a scris o carte despre viaţa ei de familie petrecută în far, «Lumină pe ţărm»,   publicată în 1972, precum şi numeroase articole pentru diverse ziare şi reviste. «Am trăit cea mai minunată viaţă pe care ţi-o poţi imagina», spune ea.  «Vă daţi seama?», a exclamat ea luni după-amiaza, imediat după ce a stat de vorbă cu un radioamator australian, vorbind în microfonul transiverului. «Nu-mi vine să cred că aşa ceva este posibil – este pur şi simplu minunat! Să poţi vorbi cu Australia – este un miracol!» Ethel îşi petrecea vremea croşetând căciuli pentru cei care au nevoie de ele, ca să se protejeze în timpul friguroaselor ierni canadiene. A croşetat peste 1500 de bucăţi, pe care le-a dăruit unor societăţi filantropice din jurul Niagarei. Acum însă ea prevede că va mai lăsa andrelele la o parte, pentru a se întâlni prin radio cu pasionaţii acestui hobby. «Cred că mă voi deprinde să folosesc din nou radioul, după ce îmi vor mai  trece emoţiile», spune Ethel.

Fotografia acestei doamne fenomenale şi articolul complet, scris de  Peter Downs pot fi văzute pe saitul publicaţiei Welland Tribune OnLine.  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved